Heineken: Rast prodaje u pola godine 3,3%

Dodajte komentar

Holandska pivara Heineken izvijestila je u srijedu da joj je neto dobit u prvoj polovini godine poskočila na 783 miliona eura, dodajući da planira širenje poslovanja na unosno azijsko tržište.

Rezultat je poduprla prodaja manjinskog udjela u jednoj dominikanskoj pivari, čime je ostvaren jednokratni prihod nakon oporezivanja od 131 miliona eura, ističe se u saopštenju.Ako se izuzme uticaj valutnih kurseva, konsolidacijske promjene, jednokratne stavke i amortizacija brendova, neto dobit kliznula je četiri posto, na 705 miliona eura.Prihodi su u posmatranom razdoblju porasli 4,5 posto, na 8,78 milijardi eura.Heineken je povećao prodaju piva za 3,3 posto uprkos “teškom ekonomskom okruženju i nepovoljnim vremenskim prilikama u Evropi”, kazao je u izvršni direktor Jean-Francois van Boxmeer.

Kompanija je ujedno povećala postojeći direktni i indirektni udio u Asia Pacific Breweriesu (APB) sa 42 na 44,6 posto, kazao je za AFP njen portparol John-Paul Schuirink.

Heineken je prošlog petka dogovorio konačnu ponudu za singapursku pivaru, proizvođača piva Tiger, u iznosu od 53 singapurska dolara po dionici, kako bi istisnuo jednog tajlandskog konkurenta i uspostavio kontrolu nad rastućim azijskim tržištem piva.

Holandska je pivara dodala da je potpisala konačni sporazum s upravnim odborom singapurskog konglomerata Fraser and Neave (F&N) da dioničarima ‘neopozivo preporuči’ kupovinu čitavog F&N-ovog udjela u APB-u u sklopu transakcije vrijedne 5,6 milijardi singapurskih dolara (4,4 milijarde američkih dolara). (seebiz.eu)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *