Izlazak Grčke iz evrozone bio bi preskup

Dodajte komentar

Visoki funkcioner Evropske Centralne banke /ECB/ Jerg Asmusen tvrdi da je izlazak Grčke iz evrozone izvediv, ali da nije dobra ideja, jer bi bio vrlo skup za Evropu u cjelini.

“Nesumnjivo sam skloniji ideji da Grčka ostane u evrozoni. Ali, na njima je da se za to pobrinu”, rekao je Asmusen za “Frankfurter rundšau”.

Asmusen je upozorio da izlazak Grčke iz evrozone nipošto nije proces koji bi mogao u potpunosti biti kontrolisan, kao što misle neki analitičari, posebno u Njemačkoj.

“Izlazak bi bio praćen slabljenjem rasta i povećanjem nezaposlenosti. Na kraju bi bio vrlo skup, i za Grčku i za Evropu u cjelini, pa čak i za Njemačku”, ističe član izvršnog odbora ECB-a.

Asmusen je naglasio da evropski trajni krizni Fond, Evropski stabilizacioni mehanizam (ESM), treba biti osnovan i pokrenut što je moguće prije, iako brojne tužbe u Njemačkoj trenutno usporavaju taj proces.

“ESM je puno bolji instrument za rješavanje krize od postojećeg EfSf-a”, rekao je Asmusen i dodao da misli da bi ECB trebala direktno intervenisati na tržištu obveznica kako bi pomogla sniziti troškove zaduživanja problematičnih zemalja, ali tek nakon što te zemlje ispune određene uslove i zatraže pomoć iz kriznih fondova. (capital.ba)

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *