Pad aktivnosti u građevinarstvu eurozone i EU u junu

Dodajte komentar

Sezonski prilagođene aktivnosti u građevinarstvu eurozone u ovogodišnjem su junu u odnosu na mjesec ranije smanjene za 0,5 posto, dok je njihov pad na nivou cijele EU iznosio čak 1,7 posto, pokazuju najnoviji podaci evropske organizaciju za statistiku Eurostata.

U maju je, poređenja radi, pad tih aktivnosti u eurozoni na mjesečnom nivou iznosio 0,2 posto. EU je pak bilježio njihov rast za 1,2 posto, navodi se dalje u izvještaju Eurostata.Na godišnjem nivou aktivnosti u građevinarstvu smanjene su u junu za 2,8 posto u eurozoni i za 5,8 posto u EU.

Među zemljama članicama čijim podacima Eurostat raspolaže pad aktivnosti u građevinarstvu na godišnjem nivou bilježilo je 11 zemalja a rast njih tri. Najveći pad zabilježio je Portugal (18,9 posto), Britanija (15,5 posto) i Mađarska (11,1 posto) a najveći rast Švedska (4,6 posto) i Njemačka (3,0 posto).

Na mjesečnom nivou aktivnosti u građevinskom sektoru smanjile su se u deset zemalja a porasle u njih četiri. Najveći pad zabilježen je u Rumuniji (10 posto) i Britaniji (4,7 posto) a najveći rast u Sloveniji (6,8 posto) i Španiji (1,3 posto), objavio je Eurostat. (seebiz.eu)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *