Wall Street: Indeksi najjači u tri mjeseca

Dodajte komentar

Cijene akcija na Wall Streetu u ponedjeljak su dostigle najviše nivoe u zadnja tri mjeseca, ojačavši drugi dan zaredom na krilima nade investitora da će Evropska centralna banka (ECB) preduzeti mjere za pomoć posrnuloj evrozoni.

EPA Dow Jones indeks porastao je 21 bod ili 0,16 odsto, na 13.117 bodova, a tehnološki Nasdaq 22 boda ili 0,74 odsto, na 2.989 bodova.

S&P 500 indeks dostigao je tokom jučerašnjeg trgovanja najviši nivo od početka maja – 1.400 bodova, no do kraja dana izbrisao je dio dobitaka te nije uspio premašiti taj tehnički nivo, što bi, kažu analitičari, ojačalo dalje kupovine akcija. Na završetku trgovanja iznosio je 1.394 boda, što je 3,24 boda ili 0,23 odsto više nego u petak.

U nedostatku novih makroekonomskih vijesti, trgovanje na Wall Streetu bilo je pod uticajem u petak objavljenog boljeg od očekivanja izvještaja o zaposlenosti u SAD-u u julu, te nada da će evropske vlasti preduzeti nove mjere za rješavanje evropske dužničke krize. Predsjednik ECB-a Mario Dragi izjavio je da bi Banka mogla kupovati državne obveznice kraćeg vremenskog horizonta kako bi snižavanjem troškova zaduživanja pomogla prezaduženoj evrozoni.

Najviše su porasle cijene akcija proizvođača sirovina, u prosjeku 1,1 odsto. Pritom je po dobitku predvodila akcija U.S. Steela, skokom cijene za 5,6 odsto, na 22,94 dolara. Obim trgovanja, međutim, i nadalje je slab. Na Njujorškoj berzi, Američkoj berzi i Nasdaqu vlasnika je juče promijenilo 5,33 milijardi akcija, znatno ispod prošlogodišnjeg dnevnog prosjeka od 7,84 milijardi. I cijene akcija na evropskim berzama juče su porasle, dostigavši najviši nivo u zadnja četiri mjeseca. Londonski Ftse indeks porastao je juče 0,37 odsto, na 5.808 bodova, frankfurtski DAX 0,77 odsto, na 6.918 bodova, a pariški CAC 0,81 odsto, na 3.401 bod. (capital.ba)

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *