Standard Chartered oprao 250 milijardi dolara

Dodajte komentar

Britanska Banka Standard Chartered (SCB) optužena je za pranje više od 250 milijardi dolara iranskog novca. Američki finansijski regulator navodi da je u periodu od 2001. do 2010. ova banka sakrila 60.000 transakcija iranskih financijskih institucija.

Vlasti Sjedinjenih Američkih Država naredile su britanskoj banci da se pripremi za saslušanje 15. avgusta, a prijeti joj i oduzimanje bankarske licence.

Optužbe na račun banke Standard Chartered mnogo su teže u odnosu na one protiv HSBC-a, banke koja je takođe optužena za pranje novca.

“Skoro deset godina, SCB je bila u zavjeri s iranskom Vladom i od regulatora je prikrivala 60.000 tajnih transakcija, u iznosu od najmanje 250 milijardi dolara, od čega je SCB zaradila više miliona dolara”, navodi se u saopštenju Njujorške kancelarije za finansijske usluge.

Kako tvrde regulatori, uglavnom se radilo o transferima američkih dolara iz iranskih banaka, uključujući centralnu banku te zemlje, koje su bile pod strogim sankcijama američke Vlade. Regulatori su kazali da je Standard Chartered falsifikovao zapise o transakcijama i spriječavao nadzor “u očiglednoj namjeri da zaradi stotine miliona dolara po svaku cijenu”. (seebiz.eu)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *