MMF otpisuje Grčku?

Dodajte komentar

MMF neće ponuditi Grčkoj novu pomoć, piše nemački nedeljnik Špig. pozivajući se na izjavu neimenovanog istaknutog diplomate iz Evropske unije.

Evropska komisija, Evropska centralna banka i Međunarodni monetarni fond procenjuju da li Grčka, suočena sa ogromnim dugovima, ispunjava obaveze vezane za reforme. Grčka se nada da će u avgustu i septembru dobiti nove zajmove, vredne 12,5 milijardi evra.

Neimenovani diplomata iz EU je odbacio pisanje nemačkog nedeljnika, uz konstataciju da će MMF, pre donošenja odluke, sačekati izveštaj o grčkom ispunjavanju obaveza, pišu mediji.

Grčkoj su Evropska unija i MMF ponudili pomoć od 173 milijarde evra u periodu od tri godine, ukoliko Atina sprovede ekonomske reforme i mere za smanjenje deficita.

Ipak, međunarodni donatori su tokom posete okončane 9. jula zaključili da Grčka nije ostvarila postavljene ciljeve i da mora ubrzati reforme.

Novi sastanak sa “trojkom”

Vlada Grčke će se ove nedelje ponovo sastati sa delegacijom poverilaca EU – Evropskom komisijom, ECB-om i MMF-om, kako bi pokušala da se sa njima dogovori o reformama i budžetskoj uštedi, neophodnom da se održi finansijska infuzija,.

Na dnevnom redu je sprovođenje već donetih, ali nesprovedenih mera za uštedu tri milijarde evra u ovogodišnjem državnom budžetu.

Sastavljanje liste mera koje treba uvesti da bi se uštedelo još 11,5 milijardi u naredne dve godine, kako bi se ostalo u okvirima ranije potpisanog Memoranduma države i poverilaca, takođe je na dnevnom redu.

Pored budžetskih mera koje obuhvataju nepopularno povećanje poreza, revizori “trojke” će videti da li Grčka napreduje u strukturnim reformama koje se traže već dve godine i koje nisu sprovedene. To su, pre svega, reforme države i pravosuđa, a zatim i liberalizacija zaštićenih privrednih sektora i tržišta rada.

“Treba da osiguramo da ‘trojka’ za kraj avgusta napravi bar podnošljiv izveštaj”, rekao je grčki ministar finansija Sturnaras. Izveštaj treba da bude osnova da EU, ECB i MMF odluče da li će deblokirati tranšu od 31,5 milijardi evra kredita od ukupno 130 milijardi dodeljenih februara.

To je drugi međunarodni kredit odobren Grčkoj koja više ne može da novac dobija na tržištu. Uz kredit je drakonski program fiskalnog prilagođavanja, pod kontrolom “trojke”.

Vestervele: Herkulovski zadatak za Samarasa

Grčka mora da 20. avgusta praktično isplati garanciju ECB od 3,2 milijarde evra. Premijer Andonis Samaras se u petak sastao sa šefom Evropske centralne banke, Mariom Dragim.

Grčka namerava da za uravnoteženje bilansa zatraži produženje roka za najmanje dve godine što, posebno Finci i Nemci, ne žele ni da čuju dok reforme ne krenu. U reformama nema značajnog napretka na vidiku, a i privatizacija je u zastoju.

“U ovoj fazi ništa nije garantovano. Sve je podložno pregovorima i, nažalost, većina stvari koje su prihvatile (obe strane), nije čak ni u procesu pripreme sprovođenja“, kaže Sturnaras.

I ministar inostranih poslova Nemačke Gido Vestervele koji je izgledao otvoren za ponovne pregovore o “Memorandumu”, u subotu je potpuno odstupio.

S druge strane, Evropska investiciona banka (EIB) je saopštila da će finansijski pomoći malim i srednjim preduzećima Grčke koja oskudevaju u novcu i ponovo pokrenuti obustavljene projekte izgradnje auto-puteva.

“Zadatak premijera Samarasa je herkulovski”, priznao je nemački ministar finansija Volfgang Šojble.

“Mi smo spremni da pomognemo Grčkoj, ali ona ne može da izbegne strukturne reforme”, ukazao je nemački ministar Vestervele.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *