Euro najniži u odnosu na jen od 2000. godine

Dodajte komentar

Euro se jutros na londonskom valutnom tržištu spustio sve do 94,41 jena, što je njegov najniži nivo od novembra 2000. godine.

U 7:03 po londonskom, odnosno 8:03 po srednjeevropskom vremenu, eurom se u Londonu trgovalo po 94,47 jena, što je jedan odsto manje od nivoa na kojoj je u petak završio trgovanje u Njujorku.

U odnosu na dolar, evro je izgubio 0,5 odsto i spustio se na 1,2093 dolara, što je njegov najniži nivo u više od dvije godine, odnosno od juna 2010., javlja Bloomberg.

Japanska valuta skočila je i prema dolaru, i to 0,5 odsto, te je dotaknula 78,09 jena, što je njena najviša cijena prema američkoj valuti od 4. juna ove godine.

Jen “najmanje loš izbor”

Jen je u protekla tri mjeseca u odnosu na devet valuta razvijenih zemalja koje prate Bloomberg Correlation-Weighted indeksi uzletio 8,8 odsto, dok je dolar skočio 4,1 odsto.

Evro se ni u ovoj statistici nije dobro proveo – u odnosu na devet konkurentskih valuta stropoštao se 4,1 odsto.

Kengo Suzuki iz Mizuho Securitiesa je izjavio kako očekuje da će jen i dalje ostati snažan u odnosu na druge važne valute, i to kao “najmanje loš izbor”.

Suzuki je upozorio i da “evru ne ponestaje katalizatora za prodaju”, a najnoviji katalizatori dolaze iz problemima pogođene Španije čiji je prinos na 10-godišnje obveznice dostigao 7,368 odsto, najviši nivo od nastanka evrozone.

Španija će sutra “odraditi” aukciju tromjesečnih i šestomjesečnih trezorskih zapisa koja će itekako uticati na buduće kretanje zajedničke valute evrozone, a ako bude uspješna mogla bi evru donijeti itekako potrebno olakšanje, prenose agencije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *