Onogošt, Teuta i Nikšić na licitaciji

Dodajte komentar

Stečajni upravnik HTP „Onogošt” Dragan Smolović raspisao je danas oglas za prodaju tri hotela, u Nikšiću, Risnu i Sutomoru i kafane u Šavniku sa pomoćnim zgradama, zemljištem i opremom. Hotel „Onogošt” ponuđen je po početnoj cijeni od 11,5 miliona eura, Teuta 19 miliona, „Nikšić” 6,5 miliona i kafana „Šavnik” za 21 hiljadu eura. 

Prijave za javno nadmetanje sa dokazom o uplaćenom depozitu od 10 odsto na ime jemstva dostavljaće se u zatvorenim kovertama do 14 avgusta u Privrednom sudu. Javno nadmetanje zakazano je 17 avgusta u 12 sati u Privrednom sudu, a pravo da učestvuju na licitaciji imaju sva pravna i fizička lica koja tri dana prije nadmetanja polože jemstvo na žiro račun prodavca.

Stečajni upravnik Dragan Smolović ističe da je jako teško bilo donijeti odluku koji hotel prodati, poslije nekoliko neuspjelih pokušaja i pitanja zašto je ponuđen ovaj, a ne neki drugi objekat.

– Tržište će odrediti interesovanje, zavisno od tražnje i očekujemo da će makar jedan hotel biti zanimljiv za kupovinu. Tako bi riješili problem dugova, a dalje će stečajni upravnik sa vlasnicima kapitala odlučivati o eventualnoj prodaji preostale imovine ili da nastavimo da radimo. Preduzeće duguje oko 2,5 miliona eura, istakao je Smolović.

Prema njegovim riječima najveći povjerioci su EPCG i Vodovod koji potražuju 508 hiljda eura, zatim Franca i Stadion. Radnicima se duguje 11 neto zarada, ali su ta potraživanja znatno manja od pomenutih, kazao je Smolović.

Klasični stečaj u „Onogoštu” uveden je 23. marta, ali je svih 82 uposlenih dobilo privremeno rješenje o angažovanju. U strahu da poslije završetka ljetnje tirističke sezone radnici ne ostanu bez posla, Sindikat preduzeća je zatražio od od ministarstva turizma i finansija hitno definisanje socijalnog programa. Na jednom od skupova u „Onogoštu” saopšteno je da je 50 zaposlenih spremno napustiti firmu uz adekvatne otpremnine koje su prema ranijem predlogu Sidikata iznosile od 16 do 18 hiljda eura. Predhodno su prodata 23 objekta „Onogošta” za 4,6 miliona eura, dok bi se sada od prodaje jednog hotela, prema sndikalnoj računici, mogle obezbijediti adekvatne otpremnine.

Minulog mjeseca Sindikat „Onogošta” dobio je dopis od Ministarstva turizma da je u toku izrada informacije o satanju u preduzeću i razmatranje predloga za rješavanje socijalnih problema zaposlenih, koji je Vlada trebala da razmotri. Budući da nikakvih daljih informacija od ndležnih nije bilo, Sindikat „Onogošta” prošle sedmice je saopštio da je još 2. jula Ministarstvu turizma dostavio predlog socijalnog programa. Prema informacijama Sindikata predlog je proslijeđen ministarstvu rada i socijalnog staranja što, kako smatraju, ukazuje da je u pitanju prebacivanje odgovornosti i oduglovačenju rješavanja zahtjeva radnika „Onogošta”.

rtcg.me /pobjeda.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *