Kriza opet ruši sve pred sobom, pali i Wall Street i evropske berze

Dodajte komentar

Na Wall Streetu su u petak cijene dionica pale, nakon tri dana rasta, jer se ulagači plaše produbljivanja dužničke krize u Španiji, koju ne pritišću samo proračunski problemi i gubici banaka, nego i prezaduženost regija.

Dow Jones indeks oslabio je 120 bodova, ili 0,93 posto, na 12.822 boda, dok je S&P 500 pao 1,01 posto, na 1.362 boda, a Nasdaq indeks 1,37 posto, na 2.925 bodova.

Nakon tri dana rasta cijena dionica, podstaknutog nadom u dodatno labavljenje monetarne politike u SAD-u i dobrim poslovnim rezultatima kompanija, juče je u prvi plan ponovno izbila dužnička kriza u Španijii srušila berzanske indekse.

Valensiji, koja je od španske vlade posljednjih mjeseci već dobila nekoliko kredita kako bi mogla otplatiti dospjele dugove, trebat će do kraja godine još 2,85 milijardi eura kako bi pokrila sve svoj finansijske obveze.

Taj iznos nije velik, u poređenju sa više desetina milijardi eura gubitaka španskih banaka, no ulagači se plaše produbljivanja finansijskih problema u četvrtom po veličini ekonomiji eurozone koje, po novim procjenama, neće izaći iz recesije do iduće godine.

„Ulagači ne bi željeli da Španija bude prisiljena zatražiti cjeloviti međunarodni paket pomoći. Možda je tržište danas pretjerano reagovalo, no ovih dana ništa nije sigurno“, kaže Paul Mendelsohn, strateg u kompaniji Windham Financial Services.

Vijest iz Španije izazvala je oštar pad cijena dionica na evropskim burzama, kao i pad kursa eura na samo 1,2143 dolara, najnižinivo u dvije godine. Prinosi na 10-godišnje španske obveznice skočili su, pak, na 7,3 posto, najviši nivo od uvođenja eura.

Ponovno izbijanje evropske dužničke krize na površinu izazvalo je i oštar pad cijena dionica američkih banaka, koje su najosjetljivije na te vijesti. KBW indeks bankarskog sektora potonuo je juče 1,9 posto, produbivši svoj ovonedjeljni gubitak na 2,3 posto.

Zbog toga su u drugom planu ostali bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati nekoliko kompanija, kao što su Google i General Electric.

Uprkos jučerašnjem padu cijena dionica, u cijelom ovom tjednu Dow Jones i S&P 500 indeks ojačali su 0,4, a Nasdaq indeks 0,6 posto.

I na evropskim su berzama cijene dionica juče pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,09 posto, na 5.651 bod, dok je frankfurtski DAX potonuo 1,90 posto, na 6.630 bodova, a pariški CAC 2,14 posto, na 3.193 boda.

Autor/Izvor: bankar.me/biznis.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *