Wall Street u padu šesti dan zaredom

Dodajte komentar

U četvrtak su na Wall Streetu cijene akcija pale šesti dan zaredom, jer je splasnula nada ulagača u dalje labavljenje monetarne politike Feda, a nastavljen je i niz upozorenja tehnoloških kompanija o slabosti poslovnog okruženja.

Dow Jones indeks skliznuo je 0,25 odsto, na 12.573 boda, dok je S&P 500 oslabio 0,50 odsto, na 1.334 boda, a Nasdaq indeks 0,75 odsto, 2.866 bodova. Nakon objave zapisnika s posljednje sjednice Feda jasno je da su čelnici američke centralne banke suzdržani po pitanju novog kruga kvantitativnog popuštanja monetarne politike te da će pričekati dalji razvoj situacije u privredi prije nego što to preduzmu.

To je razočaralo mnoge ulagače koji su se nadali da će Fed uskoro pokrenuti novi, treći program otkupa državnih obveznica kako bi smanjio dugoročne kamatne stope i tako podstakao kreditiranje i brži oporavak privrede. A da situacija u američkoj privredi nije alarmantna, pokazuje i juče objavljeni podatak o padu broja zahtjeva za pomoć nezaposlenima prošle nedjelje za 26.000, na 350.000, najniži nivo u više od četiri godine. Doduše, analitičari kažu da je to posljedica sezonskog uticaja, no činjenica je da je situacija na tržištu rada stabilna.
Međutim, ulagače zabrinjava slabljenje drugih najvećih svjetskih privreda, što nagriza prihode i dobit kompanija, na što mnoge od njih posljednjih dana upozoravaju.

Nakon što je to učinilo nekoliko američkih tehnoloških divova, juče je i indijski Infosys upozorio na slabost prihoda jer je nesigurnost u globalnoj privredi narušila prodaju tehnoloških proizvoda. Zbog toga je cijena akcije Infosysa potonula više od 11 odsto, dok je S&P indeks tehnološkog sektora skliznuo 1,1 odsto.

Oštro je, više od 6 odsto, pala i cijena akcija Marriotta. Doduše, u proteklom je tromjesečju taj međunarodni lanac hotela ostvario nešto veću dobit nego što se očekivalo, no smanjio je procjene budućih prihoda zbog slabosti pojedinih tržišta u svijetu.

Sudeći po prvoj nedjelji sezone objave kvartalnih poslovnih rezultata, čini se da su u pravu analitičari koji kažu da bi ova sezona, zbog slabosti najvećih svjetskih privreda, mogla biti najslabija u posljednje tri godine.

I na evropskim su berzama cijene akcija juče pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,99 odsto, na 5.608 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,53 odsto, na 6.419 bodova, a pariški CAC 0,70 odsto, na 3.135 bodova.

Izvor: capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *