Manchester United izlaskom na berzu želi prikupiti 100 mil. dolara

Dodajte komentar

Manchester United podnio je zahtjev za izlistavanje na američkom berzanskom tržištu, gdje prodajom dionica planira prikupiti 100 miliona dolara.

U dokumentima podnesenima Komisiji za vrijednosne papire i trgovinu, div iz Premier Lige navodi da će dionice biti prodavane preko Njujorške berze, javlja BBC.

Klub je ranije razmišljao o mogućnosti da na Singapurskoj berzi proda 1 milijardu dolara dionica. United, jedan od klubova s najviše navijača na svijetu, kaže da će prikupljeni novac upotrijebiti za otplatu dugova.

Klub je od 2005. u vlasništvu obitelji Glazer, američkih milijardera koji ulažu u sportske klubova, a vlasnici su američkog fudbalskog kluba Tampa Bay Buccaneers.

No, uprkos brojnim poklonicima širom svijeta, te promotivnim i marketinškim nastojanjima, klub je u posljednjih nekoliko godina zapao u velike dugove.

“Planiramo upotrijebiti sav novac koji prikupimo prodajom dionica za smanjivanje svojih dugova”, piše u dokumentima podnesenima Komisiji.

U septembru je United dobio odobrenje za izlazak nan Singapursku berzu, ali je taj postupak odgođen zbog nestabilnosti tržišta.

banka.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *