Dužnici na vidjelo

Dodajte komentar

Centralna banka Crne Gore CBCG trebalo bi danas na svom sajtu da objavi spisak od 2.400 kompanija sa blokiranim računima, koje nijesu u mogućnosti da izmiruju svoje obaveze na vrijeme.

Kako je ranije saopšteno iz CBCG, na sajtu će se naći sva preduzeća sa iznosom blokade preko 10.000 eura i sa neprekidnom blokadom dužom od 30 dana. 

Iz CBCG su ranije objasnili da je stavljanje limita od 10.000 eura imalo za cilj da se dodatnom pritisku ne izlože mala preduzeća i preduzetnici, koji imaju manja sredstva po osnovu kojih je blokiran računa i koji ne mogu znatno ugroziti finansijsku stabilnost.

Iako se dosta raspravljaljo o drugom kriterijumu, jer su mnogi privrednici smatrali da je taj rok dosta kratak, iz CBCG tvrde da je taj rok dat u skladu sa odredbama Zakona o stečaju, gdje su propisani stečajni razlozi prema kojima se stečaj može otvoriti usljed trajnije nesposobnosti plaćanja i prezaduženosti.

Iz CBCG su objasnili da na taj način ne objavljuju “crnu listu preduzeća”, već imena kompanija koje nijesu u mogućnosti da na vrijeme izmire obaveze iz različitih razloga, od smanjenja efikasnosti poslovanja do gubitka tržišta.

CdM.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *