U Šangaju porinut brod “21. maj”

Dodajte komentar

Drugi novoizgrađeni brod Crnogorske plovidbe, “21. maj” porinut je u more jutros u 6 h po lokalnom vremenu u Šangaju. On je potpuno istih parametara, balkarijer, kao brod “Kotor”, koji danas isplovljava iz Panama cityija sa Floride sa teretom ka Sjevernoj Evropi. Ovo je potvrdio radiju Jadran predsjednik Odbora direktora Crnogorske plovidbe AD, kapetan Miodrag Kršanac.

– Vozi sve vrste rasutih tereta, žitarice, minerale, vještačka đubriva, a može da vozi i komadne terete. Na njemu postoje 4 dizalice, svaka je nosivosti po 30 tona. Tako je na pretposljednjem putovanju iz Brazila za SAD, za luku Hjuston brod “Kotor” vozio željezne profile – ističe kapetan Kršanac.

On podsjeća da je “21. maj” nosivosti 33.000 tona, ima pet skladišta, dug je 182 metra, a širina 28 metara. Ima idealan gaz za bezbjedan ulazak u sve Luke.

– To je tzv. tip broda handysize, koji ima malu sinusoidu razlike u vozarinama. Uposlenje nam zavisi od svjetskog tržišta, na kojem je kriza, ali za sada smo zadovoljni kako je krenulo s “Kotorom”. Za mjesec ipo kada se završi opremanje 21.maja iznajmićemo ga istoj londonskoj čarter kompaniji “East Med” – najavljuje kapetan Kršanac.

Zapovjednik “21. maja” je Pjero Đolović iz Dobrote, a upravitelj mašine sadašnji sajt menadžer prilikom gradnje oba broda u Šangaju, Marko Lakićević.

Inače, “Kotor” i “21. maj” imaju crnogorske posade, sa po 21 članom, a njihovu izgradnju finansirala je povoljnim kreditom kineska “Eksim banka”. Vlada Crne Gore nastoji da napravi ugovore za izgradnju još dva broda u Kini, što bi onda zaista i značilo da Crna Gora ima obnovljenu flotu, ali i veću mogućnost da neki oko 5000 naših pomoraca, koji plove sa stranim kompanijama, dobiju posao na domaćoj.

Tekst i foto: Radio Jadran

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *