Plantaže: Za dividendu 660.000€

Dodajte komentar

Kompanija “Plantaže” je na Skupštini akcionara odlučila da vlasnicima akcija isplati 660 hiljada eura na ime dividende, od ukupno 3,43 miliona eura dobiti ostvarene u prošloj godini.

Na Skupštini koja je trajala sat razmotreno je sedam tačaka, i sve su usvojene jednoglasno. Ni jedan akcionar nije uzeo riječ, niti je bilo i jednog komentara.

Odlučeno je i da se za dokapitalizaciju po osnovu emisije akcija pretvaranjem dobiti u akcijski kapital opredijeli 1,82 miliona eura.

Izvršna direktorica Plantaža Verica Maraš je pročitala finansijski Izvještaju o poslovanju koji pokazuje da je ta kompanija prošlu godinu završile sa neto profitom od 3,5 miliona eura, 23 odsto većim nego na kraju 2010. godine. Saopšteno je da su prihodi porasli devet odsto na 35,5 miliona eura prihoda, dok su na domaćem i tržištima 25 zemalja svijeta prodali 15,6 miliona flaširanih proizvoda vina i rakija, 2,1 milion kilograma stonog grožđa, 1,5 miliona kilograma breskve, 90 tona pastrmke i riblje mlađi.

Plantaže u ovoj godini očekuju prihod od 40 miliona eura, što je za 13 odsto više nego prošle godine, dok bi profit trebao da poraste 17 odsto na 4,1 milion eura.

“U cilju unaprijeđenja crnogorskog vinogradarstva i vinarstva, u ovoj godini smo prvi put od 80 proizvođača otkupili 500 kilograma vinskog grožđa, po prosječnoj cijeni od 1,28 eura, odnosno ukupno 584.000 eura”, rekla je Maraš.

Ona je najavila da će narednih dana biti objavljen oglas za otkup viškova grpžđa i da će biti potpisani sa proizvođačima o otkupu grožđa za period od 20 godina.

Maraš je govorila i o investicijama i kazala da ulaganja od 5,5 miliona eura pokazuju da “kriza može da bude i šansa”. Rekla je da su na površini od 65,6 hektara podigli novi zasad vinove loze vrijedan 1,2 miliona eura, da su u novu savremenu opremu uložili 2,1 milion eura, a u građevinske objekte 1,1 milion eura.

vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *