Wall Street: Nada u podsticajne mjere podigla tržište

Dodajte komentar

Na Wall Streetu su u utorak cijene akcija osjetno porasle jer se ulagači nadaju da će američka centralna banka nastaviti voditi labavu monetarnu politiku.

Dow Jones indeks ojačao je 95 bodova, ili 0,75 odsto, na 12.837 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,98 odsto, na 1.357 bodova, a Nasdaq indeks 1,19 odsto, na 2.929 bodova.

Uspon cijena akcija isključivo se zasniva na nadi da će u srijedu, zadnjeg dana dvodnevne sjednice, čelnici Feda produžiti program prodaje kratkoročnih, a kupovine dugoročnih državnih obveznica, koji ističe krajem juna.

Tom tzv. ‘Operacijom Twist’ podržao bi se nizak nivo kamatnih stopa, što bi podstaklo kreditiranje, a time i rast privrede. No, ako Fed to ne učini, cijene bi akcija već u srijedu mogle pasti. „Ulagači predviđaju odgovor Feda na usporavanje rasta američke privrede, pa kupuju akcije. No, prijeti rizik od razočaranja“, kaže Paul Zemsky, direktor u fondu ING Investment Management.

Ulagači pažljivo prate i razvoj situacije u Evropi. Oštar pad ZEW indeksa poslovnog raspoloženja u Njemačkoj i zabrinjavajuće visoki prinosi na španske obveznice mogli bi, nadaju se ulagači, natjerati evropske vlasti na uvođenje novih mjera za suzbijanje dužničke krize. Britanski mediji pišu da bi Njemačka mogla pristati da se sredstvima iz dviju evropskih fondova za finansijsku stabilizaciju počnu kupovati obveznice prezaduženih članica evrozone, kao što su Italija i Španija.

Zvaničnik njemačke vlade kazao je Reutersu da na samitu grupe G20 najvećih svjetskih privreda nije bilo riječi o tome, no nada uvijek postoji. „Cijene su akcija porasle na osnovu toga i u očekivanju odluke Feda. Bila bi to darežljiva pomoć tržištu, a u srijedu ćemo vidjeti što će Fed učiniti i što će proizaći iz tih špekulacija o upotrebi evropskih fondova“, kaže Peter Boockvar, strateg u kompaniji Miller Tabak & Co.

Na oprez ulagača ukazuje mršav obim trgovanja. Na Wall Streetu, American Stock Exchangeu i Nasdaqu vlasnika je juče zamijenilo 6,7 milijardi akcija, dok je lani prosječan dnevni obim iznosio 7,8 milijardi. I na evropskim su berzama cijene akcija juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,73 odsto, na 5.586 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 1,84 odsto, na 6.363 boda, a pariški CAC 1,69 odsto, na 3.117 bodova.

izvor: capital.ba

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *