Lagard: MMF u Grčkoj čim vlada bude formirana

Dodajte komentar

Međunarodni monetarni fond će poslati tim u Grčku radi nadzora programa pomoći, čim nova vlada bude formirana, izjavila je danas direktorka MMF-a Kristin Lagard.

“Sačekaćemo dok vlada bude formirana”, rekla je Lagard, nekoliko dana nakon što su Grci održali druge izbore u posljednjih šest nedjelja, prenijela je agencija AFP.

“Čim sastav vlade bude saopšten, poslaću tim stručnjaka u Grčku. Sigurna sam da će preostala dva člana ‘trojke’ učiniti isto”, navela je Lagard. “Trojku”, inače, čini tim stručnjaka MMF-a, Evropske komisije i Evropske centralne banke.

“Mislim da je svima u interesu da brzo djelujemo, jer je izborni proces odložio rad. Vidjećemo na djelu, u administraciji… koliki napredak je ostvaren, postoje li nedostaci, šta treba uraditi kao prioritet”, poručila je Lagardova.

Nova demokratija je juče bila blizu formiranja koalicije sa socijalističkom partijom PASOK i još jednom manjom strankom, koje su navele da žele da pregovaraju o nepopularnom programu pomoći u vrijednosti od 130 milijardi evra, koju Atini obezbijeđuju MMF i EU.

Mnogi Grci su ozlojeđeni oštrim mjerama štednje koje su postavljene kao uslov za dobijanje pomoći, namijenjene zatvaranju ogromne fiskalne rupe i smanjenju planine javnog duga Atine.

Lagard nije spominjala novo pregovaranje o paketu pomoći, navodeći da je potrebno da tim MMF-a prvo podnese izvještaj upravnom odboru fonda.

izvor: capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *