Japan poziva G20 da pošalje “snažnu poruku” eurozoni

Dodajte komentar

Japanski ministar finansija Džun Azumi kaže da bi na samitu Grupe 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G20), koji se održava naredne nedjelje, trebalo da bude poslata “snažna poruka” u pogledu rješavanja dužničke krize u evrozoni.

On je rekao da je spreman da pozdravi poziv američkog ministra finansija Timoti Gajtnera za preduzimanje dodatnih mjera kako bi se spasila krizom pogođena evrozona, prenosi agencija AFP.

“Tokom sastanka G20, trebalo bi da bude poslata snažna poruka svijetu u pogledu rješavanja dužničke krize u evrozoni”, rekao je Azumi novinarima.

“Izgleda da ministar Gajtner poziva evropske zvaničnike na preduzimanje različitih koraka. Želio bih da direktno od njega čujem na kakve je mjere mislio, i ukoliko se za te mjere ispostavi da su nešto oko čega se možemo složiti, pozvaću evropske lidere na preduzimanje zajedničkih akcija sa Sjedinjenim Američkim Državama”, dodao je on.

Gajtner je rekao da će sve oči biti uprte u Njemačku i “druge velike igrače” kako bi se razjasnili prijedlozi za osnivanje bankarske unije evrozone i sprovođenje drugih mjera radi suzbijanja krize.

Očekuje se da će Azumi, koji bi trebalo da dođe u Meksiko zajedno sa premijerom Jošihikom Nodom, tražiti da se sastane “oči u oči” sa Gajtnerom.

izvor: capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *