Cijena nafte blizu 85 dolara poslije jačanja akcija i evra

Dodajte komentar

Sirova nafta je danas na azijskom tržištu poskupjela na blizu 85 dolara za barel poslije jačanja svjetskog tržišta akcija i evra.

Nafta za orijentacionu isporuku u julu je u elektronskom poslovanju na Njujorškoj robnoj berzi bila u porastu 69 centi, na 84,60 dolara za barel, posto je sinoć u Njujorku zaključena na 83,91 dolar, 1,29 dolara skuplje nego prethodnog dana.

U Londonu je marka “brent” za isporuku u avgustu ojačala 78 centi, na 97,95 dolara za barel, prenijela je agencija AP.

Trgovci naftom često gledaju na tržišta akcija kao na pokazatelj ukupnog povjerenja investitora. Sinoć je industrijski indeks akcija Dau Džons uvećan 1,2 odsto, podstaknut spekulacijama da bi centralne banke mogle da objave nove stimulativne mjere za podsticaj rasta svjetske ekonomije.

Poskupljenju nafte doprinijelo je i jačanje evra prema dolaru, na 1,2638 dolara, sa 1,2600 dolara kasno sinoć u Njujorku. Slabija “zelena novčanica” čini sirovine čija je cijena izražena u dolarima, kao što je nafta, jeftinijim za investitore koji posjeduju druge valute.

Prekretnicu za svjetsku ekonomiju i finansijska tržišta mogli bi da predstavljaju izbori u Grčkoj ovog vikenda koji bi mogli da odrede da li će ta zemlja ostati u evrozoni. Iznenadan izlazak Grčke iz regiona zajedničke valute mogao bi da podstakne paniku i širenje finansijske krize koja podriva ekonomski rast.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) je na jučerašnjem kvartalnom sastanku u Beču odlučila da ostavi svoje proizvodne kvote na nepromijenjenim nivoima, ukazavši da je spremna da brzo smanji isporuke ako dođe do velikog pada tražnje.

Izvor: capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *