Zaposleni u “Onogoštu” najavili protest ispred ministarstva

Dodajte komentar

Ukoliko Ministarstvo turizma i Privredni sud u narednih sedam dana ne zakažu sastanak sa predstavnicima sindikata HTP „Onogošt”, ta organizacija će pozvati zaposlene da u ponedjeljak počnu protest ispred resornog ministarstva u Podgorici, zaključak je jučerašnjeg zbora radnika.

Predsjednica sindikata Zorka Niković kazala je da su 23. maja, na pregovorima u ministarstvu postigli usmeni dogovor, ali traže da se sve stavi na papir. Bilo je dogovoreno, kaže, da se organizuje novi sastanak, do kojeg dosad nije došlo.

HTP je u klasičnom stečaju od marta ove godine, a nakon završetka ljetnje sezone neizvjesna je sudbina 80 zaposlenih. Nikovićeva je istakla da je 50 radnika spremno da napusti firmu uz adekvatnu otpremninu.

– Predložili smo otpremnine od 16 do 18 hiljada eura, ali ostavljamo prostor za dogovor. Važno je da se socijalni program što prije precizira, jer je teško pretpostaviti šta će biti sa radnicima u septembru. Dajemo im rok do ponedjeljka da zakažu sastanak, u suprotnom, istog dana počinju protesti – kazala je Nikovićeva.

Za neizvjestan status na zboru je okrivljen HLT fond, kojem je Privredni sud u martu oduzeo pravo upravljanja i uveo klasični stečaj. Predstavnik zaposlenih u pregovaračkom timu Janko Milatović je istakao da HLT prodao 23 objekta „Onogošt” za 4,6 miliona eura, ali da radnici nijesu vidjeli ni centa. Firma ima lošu strukturu zaposlenih, kojima je prosječna starost 52, a staž 29 godina. Trenutno su im ostala tri hotela u Nikšiću, Sutomoru i Tivtu i izvjesno je da će neki od njih biti prodat. Smatraju da bi se, ako se dogovore sa nadležnim, mogle izmiriti obaveze po socijalnom programu i namiriti dug iz stečaja.

– Stečajni dug je dva miliona, a tri hotela su procijenjena na 15 miliona, tako da smo mi jedina firma čija je vrijednost sedam-osam puta veća od duga. Zato smo i tražili da ministarstvo i Privredni sud naprave socijalni program – kazao je Milatović, dodajući da neće dozvoliti da se odredi višak zaposlenih i pošalje na biro rada bez otpremnine. Istakao je da zahtijevaju pismene garancije da će dobiti socijalni program, kao i da se u njihov kolektivni ugovor unese nekoliko novih odredbi kojima bi se štitila prava radnika koji ostanu u firmi.

dan.co.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *