Njemci bi vodili KAP, ali u njega ne bi ulagali

Dodajte komentar

Država mora preuzeti rukovođenje Kombinatom aluminijuma Podgorica KAP i mora se naći rješenje pod kojim uslovima Rusi treba da izađu iz KAP-a, zaključeno je na sastanku predsjednika Parlamenta Ranka Krivokapića i Aleksa Fišera, predsjednika Monako Rizorts grupe, kompanije iz njemačke BAGR grupacije koja se interesuje za moguće preuzimanje upravljanja Kombinatom aluminijuma i sindikata KAP-a.

Nakon sastanka predsjednik Sindikata KAP-a Rade Krivokapić kazao je novinarima da je predsjednik Parlamenta podržao stav njemačkih investitora da država treba da preuzme KAP.

“Predsjednik Skupštine je podržao njihov stav da država treba da preuzme KAP, da je Vlada već potrošila tri mjeseca u iznalaženju rješenja da raskine ugovor sa rusima i da će sjutra u Parlamentu tražiti objašnjenje. Premijer će podnijeti izvještaj u kojem pravcu dokle i kako su stigli i da će im Parlament još jednom dati neke rokove dokad moraju to da urade, a Njemci su tu kao neko ko treba da nam pokaže u kom pravcu treba da ide fabrika“, kazao je Krivokapić.

Krivokapić je kazao da je njemčka grupacija neko ko bi vodio KAP, a ne neko ko bi investirao u njega.

“Čuli smo da KAP ima budućnost i perspektivu, država Crna Gora je bogata rudom i mineralnim resursima, boksitom, proizvodnjom glinice i aluminijuma i prerađivačkim kapacitetima i u tom pravcu bi trebalo razvijati KAP. Mišljenja su, kako predsjednik Parlamenta tako i gosti iz Njemačke da KAP treba da pređe u vlasništvo države, i da bi država trebalo da preuzme rukovođenje KAP-om, da li će biti angažovani ova njemačka firma ili ćemo se osloniti na domaću pamet, o tome će se odlučivati sjutra u Skupštini. Mi smo zatražili od predsjednika da se pod hitno donese odluka jer je fabrika u takvom stanju da se ne može  još dugo odugovlačiti“, kazao je Krivokapić.
Od potencijalnog menadžmenta čuli su moguća rješenja za situaciju u Kombinatu.

“Potencijalni menadžment je iznio svoje viđenje razvoja KAP-a, oni nijesu tražili i nijesu  postavljali uslove da uđu u KAP, jednostavno su ponudili svoje usluge. Nama kao zaposlenuima i kao Sindikatu je najvažnije da KAP ima budućnost, da riješi taj problem i da  to uradi dugoročno, a ne kako su dosad to radili“, kazao je Krivokapić.

Skupština bi sjutra trebalo da raspravlja o realizaciji njenih zaključaka, usvojenih povodom odluke o preuzimanju duga KAP-a prema Dojče banci od 22 miliona eura.

Rasprava će, kako je najavljeno, početi u 15 sati, dok bi poslanici o tome trebalo da se izjasne u petak.

izvor: CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *