Zbog sve dublje krize u Evropi srušene cijene na Wall Streetu

Dodajte komentar

U srijedu su na Wall Streetu cijene akcija oštro pale jer se ulagači plaše širenja evropske dužničke krize, nakon što su snažno porasli prinosi na španske i italijanske obveznice.

Dow Jones indeks oslabio je 1,28 odsto, na 12.419 bodova, dok je S&P 500 potonuo 1,43 odsto, na 1.313 bodova, a Nasdaq indeks 1,17 odsto, na 2.837 bodova.

Ulagače ponajviše zabrinjavaju finansijski problemi Španije. Prinosi na 10-godišnje španske državne obveznice skočili su juče za 25 baznih bodova, na 6,67 odsto, najviši nivo od priključenja te zemlje evrozoni. To je opasno blizu 7 odsto, tački na kojoj su Grčka, Irska i Portugal morali zatražiti međunarodnu finansijsku pomoć.
Španija je u dubokoj recesiji, a njen bankarski sistem opterećen je lošim kreditima, dok vlada istovremeno nastoji smanjiti budžetski manjak. Kako bi pomogla bankama, ta članica evrozone kani izdati novu emisiju obveznica, a ulagači se plaše da bi cijena novog zaduživanja mogla biti previsoka.

„Svjedoci smo velikih problema u španskoj privredi, što zabrinjava jer bi međunarodna pomoć za spašavanje Španije i njenog bankarskog sistema morala biti znatno veća nego za Grčku“, kaže Quincy Krosby, strateg u kompaniji Prudential Financial.

Ulagače zabrinjava i rast prinosa na italijanske obveznice, a dodatno su ih obeshrabrile nove ankete koje pokazuju da bi u Grčkoj na izborima polovinom juna mogle pobijediti stranke koje se protive oštrim mjerama štednje dogovorenima s EU-om.
Najviše su juče pale cijene akcija u energetskom sektoru jer je cijena nafte potonula za 3,5 odsto, na 87,80 dolara po barelu. Oštro su pale i cijene akcija građevinskih kompanija, nakon što je objavljeno da je prodaja postojećih kuća u SAD-u u aprilu neočekivano pala, i to na najniži nivo u četiri mjeseca. Zbog toga je splasnula nada ulagača u oporavak tržišta nekretnina.

Nastavljeno je i klizanje cijene Facebooka. Juče je akcija te društvene mreže pojeftinila dodatnih 2,3 odsto. Od inicijalne javne ponude prije osam dana cijena te akcije pala je u čak šest trgovinskih dana, što je posljedica procjena da je cijena određena u javnoj ponudi bila previsoka, s obzirom na očekivane prihode kompanije.

I na evropskim su berzama cijene akcija juče oštro pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,74 odsto, na 5.297 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 1,81 odsto, na 6.280 bodova, a pariški CAC 2,24 odsto, na 3.015 bodova.

capital.ba

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *