Kako biti srećniji na radnom mjestu?

Dodajte komentar

Bilo bi lijepo kada bi zaposlene entuzijazam koji su osjećali pri prvom zaposlenju držao kroz čitav radni vijek, ali jako je malo onih koji svakoga dana sa smiješkom putuju na posao.

Možda se ne osjećate kao da ste ‘izgorjeli’ na radnom mjestu, ali osim praznih računa kriza je firmama donijela i bezvoljnost radnog kolektiva i osjećaj zamora. Šta učiniti u takvoj situaciji?

Uvjeriti se da to sve ne postoji i pokušati da probudite svoj uspavani entuzijazam? To rijetko upali. Sakriti se u neki dio koji nije ‘prvi na udaru’ i čekati penziju? U uslovima sveopšteg rezanja troškova taj je scenario malo vjerovatan. Potražiti novi posao? Naravno, to je uvijek opcija, ali ih na tržištu nema toliko da bi se sa kreditom na vratu uputili u takvu avanturu.

Rješenje? Pokrenite se, učinite – nešto. Bila što što će vas izbaciti iz dosadne i naporne kolotečine u koju ste upali. Novi ‘projekat’ može biti vezan za pokretanje sopstvenog biznisa, ali isto tako može biti i nešto što vas privatno veseli, poput pisanja knjige, kursa gitare, stranog jezika ili uključivanja u projekte lokalne zajednice (bojanje igrališta, npr.).

Nije bitno o čemu je riječ, jedino što je važno jeste – pokrenuti se. Kako će vas to učiniti srećnijim na radnom mjestu? Vrlo jednostavno. Entuzijazam koji osjećate zbog svog novog ‘projekta’ neminovno će se preliti i na vaš posao.

Ipak ukoliko to ne pomogne u poboljšanju vašeg raspoloženja i poslovnih rezultata ili samo nakratko popravi situaciju, ne očajavajte. Samim tim što ste osmislili nešto van vašeg radnog mjesta povukli ste dva pametna poteza.

Kao prvo, krenuli ste novim putem koji vam može donijeti i niz novih mogućnosti – možda novo radno mjesto sa novim vještinama koje posjedujete.

Druga dobra stvar jeste to što ste sami sebi dokazali kako možete da napravite nešto novo, pomak u svom životu, prenose agencije.

Izvor: capital.ba

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *