Vlada CG traži kredit od 100 miliona EUR uz garanciju IBRD-a

Dodajte komentar

Ministarstvo finansija će, u cilju zaključenja kredita od oko 100 miliona EUR, za koji će biti obezbijeđena garancija Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD), uputiti poziv za dostavljanje ponudasvjetskim finansijskim institucijama.

Predviđeno je da se kreditni aranžman zaključi u visini od 100 miliona EUR, a da banka izda garanciju za 60 miliona, dok će preostalih 40 miliona Vlada Crne Gore isplaćivati u jednakim ratama tokom pet godina javila je MINA-BUSINESS.
Poziv će, kako je najavljeno, biti upućen bankama UBS, Citi Bank, HSBC Investment Bank, Bank of America, Merrill Lynch, BNP Paribas i UniCredit i drugim finansijskim institucijama i Ministarstvo će na osnovu najbolje dostavljene ponude odlučiti sa kojom insititucijom da zaključi kreditni aranžman uz garanciju IBRD-a, članice Grupacije Svjetske banke.»U navedenim aktivnostima, pripreme i objavljivanja poziva, Ministarstvo finansija sarađuje sa predstavnicima Svjetske banke (SB). Poziv finansijskim insititucijama bio bi dostavljen krajem maja godine«, navedeno je u Informaciji o polaznim osnovama za pregovore sa SB za zaključenje kreditnog aranžmana uz garanciju te institucije koju je Vlada razmatrala na današnjoj sjednici.

U cilju nastavka saradnje između SB i Vlade Crne Gore po pitanju održavanja finansijske stabilnost i jačanja bankarskog sistema, predstavnici te međunarodne institucije dostavili su Ministarstvu finansija dokumentaciju koja se odnosi na zaključenje kreditnog aranžmana koji bi bio praćen garancijom Svjetske banke (Policy Based Guarantee Loan).

U vezi sa tim, Ministarstvu finansija dostavljen je Ugovor o obeštećenju (Indemnity Agreement) i početni uslovi za izdavanje garancije SB Crnoj Gori (Indicative terms and conditions of pontential World Bank Guarantee of loan to Montenegro).

Iz Vlade podsjećaju da su sa IBRD krajem prošle godine zaključili prvi programski zajam za održanje makroekonomske stabilnosti, u visini od 60 miliona EUR.

Ugovorom o obeštećenju definisana su međusobna prava i obaveze Svjetske banke i Vlade Crne Gore. Ugovor je baziran na dokumentu IBRD-a, Generalni uslovi za kredite, od 31. jula 2010. godine, dokumenta koji se primjenjuje na sve kreditne aranžmane između IBRD-a i Vlade.

Određene odredbe dokumenta modifikovane su kako bi bliže definisale odnose između IBRD-a i Vlade, jer se radi o specifičnom aranžmanu koji do sada Crna Gora nije imala.

Pomenutim ugovorom predviđeno je da će IBRD, ukoliko Vlada to ne učini, isplatiti sve obaveze kreditoru za aranžman koji je zaključio sa Vladom, a za koji je izdala garanciju.

Ugovorom je definisano da IBRD, nakon isplate garancije, ima pravo da od Vlade Crne Gore zahtijeva povraćaj sredstava. Istovremeno ugovorom je definisano da se ugovor može zaključiti u nekoj o konvertibilnih valuta, dostavljanja pravnog mišljenja da je procedura zaključenja u skladu sa propisima, obaveza isplate cjelokupnog iznosa u slučaju kršenja odredbi ugovora, zatim dostavljanje svih relevantnih podata vezanih za ekonomsku situaciju i stanje duga, kao i da Vlada Crne Gore neće uspostaviti pravo zaloge na nekih budućim kreditnim aranžmanom čime bi u nepovoljniji položaj stavila aranžman IBRD-a.

Takođe, ugovorom je predviđeno da će Vlada platiti IBRD-u, prilikom izdavanja garancije naknadu za obradu kredita u iznosu od 0,25 odsto, kao i naknadu za garanciju od 0,5 odsto od visine kreditnog aranžmana.

Početnim Uslovima za izdavanje garancije IBRD-a predlože se, pored navedenih stavki, da se kreditni aranžman zaključi u visini od 100 miliona EUR, a da će banka izdati garanciju za iznos od 60 miliona, koje će biti isplaćene na kraju dospjelosti.

Preostalih 40 miliona EUR, Vlada Crne Gore će isplaćivati u jednakim ratama tokom perioda od pet godina. Na ovaj način bi se, u pregovorima sa finansijskim institucijama, obezbijedila povoljnija kamatna stopa.

Predloženo je da kredit bude u eurima, a da otplata kredita bude pet godina, s tim što će se tokom pregovora definisati da li će biti fiksna ili varijabilna kamatna stopa. Uslovima je predviđeno da ugovor ne može biti promijenjen bez saglasnosti banke, a može biti ustupljen bankama ili finansijskim insititucijama koje su registrovane u svojim zemljama da obavljaju bankarske i finansijske poslove, ali ne može biti ustupljen kreditno-eksportnim agencijama, multilateralnim organizacijama ili državnim institucijama.

Izvor: SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *