Engdal: Lažu nas da više nema nafte

Dodajte komentar

Monopol nad zalihama nafte garantuje moć koju dijele četiri kompanije, tvrdi poznati analitičar Vilijam Engdal.

On je poznat po negiranju tvrdnji da su zalihe nafte ograničene i po promovisanju teze da je to sve izmišljotina američkih i britanskih naftnih kompanija koje podržavaju njihove vlade, a sve sa ciljem da se osigura monopol nad svjetskim zalihama nafte, pa time i koncentracija političke moći.
Engdal kaže da su oba svjetska rata, regionalni ratovi na Bliskom istoku i u Africi, zatim Hladni rat, podsticani u američkoj i britanskoj političkoj kuhinji, a sve zbog nadmoći nad izvorima nafte, kontrole nad njihovom distribucijom i zbog očuvanja dolara kao jake svjetske valute. Ta kontrola, po njegovom mišljenju, leži u rukama četiri naftne kompanije – EksonMobila, Ševrona, BP-a i Šela.

Engdal kaže da američka politika kontinuirano ima za cilj da održi status svjetske sile i navodi da se sva moć SAD bazira se na dva stuba.

“Prvi je vojna moć koja mora biti najveća na svijetu, a drugi je dolar koji mora biti svjetska valuta na kojoj se temelje rezerve”, rekao je dodajući da je i to jedan od razloga zbog kojih je evro došao u krizu. On tvrdi da je kriza isprovocirana na Vol Stritu jer su SAD željele da oslabe evro kada je postao prijetnja dolaru kao svjetskoj trgovinskoj valuti.

Kaže da ni kriza u Grčkoj nije slučajna, i stavlja je u kontekst ugovora Grčke s Gaspromom o gradnji naftovoda što se nije dopalo Americi. Dodaje i da je Grčka nedavno otkrila velike rezerve nafte i gasa u Egejskom moru, prenose agencije.

Izvor: capital.ba

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *