Španija traži od banaka izdvajanje nekretnina iz bilansa

Dodajte komentar

Španija je u petak predstavila javnosti drastičnu reformu u sklopu koje traži od banaka da stave na stranu dodatnih 30 milijardi eura rezervi i izdvoje nekretnine iz svojih bilansa.

Vlada premijera Mariana Rajoya odlučila se na taj potez samo dva dana nakon što je nacionalizovala četvrtu po veličini banku u zemlji, Bankiju, kako bi je sanirala.

Vlada je postala vlasnik 45-postotnog udjela u Bankiji kako bi je zaštitila od nenaplativih zajmova.

Madrid je dvjema nezavisnim revizorskim firmam povjerio posao procjene izloženosti banaka urušenom sektoru nekretnina, objavili su ministri na konferenciji za novinare, koja je održana nakon sjednice vlade.

Na kraju prošle godine izloženost Bankije sektoru nekretnina iznosila je 37,5 milijardi eura, od čega je 31,8 miilijardi uvršteno u kategoriju problematičnih potraživanja.

Po podacima španske centralne banke, ukupna vrijednost problematičnih nekretnina u portfeljima komercijalnih banaka, uključujući kredite i zaplijenjenu imovinu, iznosila je krajem 2011. 184 milijarde eura.

“Vlada želi potpunu transparentnost, jasnoća je ključan uslov za temeljno suzbijanje sumnji u solventnost Španije”, kazao je na konferenciji za novinate ministar ekonomije Luis de Gundos.

Vlada takođe namjerava prisiliti banke da rezervišu oko 30 milijardi eura za kredite koji nisu ocijenjeni problematičnima. Dosada su takve rezervacije bile nužne samo za problematičnu imovinu.

Banke bi takođe trebale izdvojiti problematičnu imovinu u nekretninama u zasebne ogranke koji bi ih potom prodavali po tržišnim cijenama.

banka.hr

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *