Fitch snizio rejting JP Morgan Chaseu

Dodajte komentar

Agencija za procjenu kreditnog rejtinga Fitch snizila je ocjenu američkog bakarskog diva JP Morgan Chasea. Američka banka je u posljednjih šest sedmica izgubila dvije milijarde dolara u trgovanju s izvedenim finansijskim instrumentima. Druga bonitetna agencija, Standard & Poor's (S&P), nije promijenila kreditnu ocjenu, ali je snizila izglede.

U petak je banka objavila da je u šest sedmica zabilježila neočekivano veliki gubitak u odjeljenju za upravljenje rizicima. Riječ je o gubitku pri trgovanju složenim finansijskim instrumentima, među kojima je prevladavalo trgovanje kreditnim rizicima (credit default swaps). U JP Morganu su zbog pretjeranog ulaganja u jedan finansijski instrument izgubili 1,55 milijardi eura, a prijeti im gubitak više od dvije milijarde.

Fitch je na objavu gubitka odgovorio snižavanjem rejtinga s AA- na A+. U agenciji gubitak procjenjuju velikim, ali više ih brine praksa banke, nadzor i druga temeljna pitanja koja utiču na poslovanje banke.

Uprkos tome Fitch smatra da je JP Morgan Chase jedna od vodećih američkih kompanija s rastom opsega međunarodnog poslovanja i da ima dovoljno rezervi da pokrije neočekivane gubitke. A kompleksnost bančinih operacija otežava ocjenivanje izloženosti riziku. Upitan je i dugoročni ugled banke. Zato Fitch upozorava na mogućnost dodatnog sniženja rejtinga bakarskog diva u predstojećem razdoblju.

U S&P-iju nisu bili tako strogi pa su odlučili zadržati ocjenu, ali su izglede iz stabilnih promijenili u negativne. “Procjenjujemo da, s obzirom na zdravu praksu upravljanja rizicima u poduzeću, nisu mogući veći problemi u strategiji osiguranja rizika”, obrazlaže S&P.

Dionice JP Morgana su u petak izgubile iše od devet psoto i nedjelju su zaključile na 36,96 dolara. Nemir koji je objava američke banke unijela na tržište povukao je u dubinu i dionice drugih finansijskih društava, navodi AP.

banka.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *