Loš promet na Produktnoj berzi

Dodajte komentar

Na novosadskoj Produktnoj berzi ostvaren je rekordno nizak promet od svega 242 tone robe, čija je vrijednost bila oko sedam miliona dinara (oko 63.000 evra), saopšteno je iz Berze.

Berzanski eksperti smatraju da je do lošeg prometa došlo zbog spajanja radnih i neradnih dana tokom proteklih prvomajskih praznika.

Međutim, prema riječima eksperata, mala količina prodate sojine sačme sa 44 odsto proteina dostigla je na Berzi cijenu od 51,33 dinara (oko 0,46 evra) po kilogramu, čime je oborila sve svoje apsolutne istorijske rekorde.

Zbog spajanja prazničnih dana, najsporije se “otvaralo” tržište kukuruza, a ta žitarica dostigla je cijenu od 21,29 dinara (oko 0,19 dinara) po kilogramu, dodaje se u saopštenju.

Kada je u pitanju pšenica, jedini kupoprodajni ugovor koji je zaključen putem Produktne berze realizovan je po cijeni od 23,33 dinara (oko 0,20 evra) za kilogram.

Poslije kratkotrajnog prošlonedjeljnog pada, berzanski indeks Prodeks bio je ponovo u porastu.

Rast cijene sojine sačme i kukuruza osnovni su razlozi što je taj berzanski indeks danas iznosio 22,90 indeksnih poena, odnosno bio je za 1,67 poena viši nego posljednjeg dana trgovanja prethodne nedjelje.

Izvor: capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *