U prvom kvartalu prihodi Crnogorskog Telekoma manji za 400.000 eura

Dodajte komentar

Prihodi Crnogorskog Telekoma su u prvom kvartalu ove godine 26,6 miliona eura, čime se nastavlja blagi pad prihoda iz 2011.

Iz Crnogorskog Telekoma je saopšteno da su prihodi manji u odnosu na prethodnu godinu za 0,4 miliona eura, odnosno 1,4 odsto. 

”Najveći pad prihoda u poređenju sa prvim kvartalom prethodne godine povezan je sa prihodima od interkonekcije, što je posljedica nižih tarifa interkonekcije u mobilnoj telefoniji, nižeg nivoa dolaznog saobraćaja i prihoda od govornih usluga u fiksnoj telefoniji”, ističu u Crnogorskom Telekomu.

Objašnjavaju da je pad prihoda od ovih servisa djelimično kompenzovan povećanim ADSL i IPTV prihodima, prihodima od prepaid segmenta mobilne telefonije i prenosa podataka, sa Integris servisom koji je najviše doprinio povećanju prihoda od prenosa podataka.

”Nastavak uspješne implementacije programa optimizacije troškova omogućio je smanjenje troškova za 1,1 miliona eura, odnosno za  6,5 odsto u odnosu na isti period prethodne godine (kada se isključe specijalni uticaji)”, kažu u Crnogorskom Telekomu.

Poslovna dobit, prije plaćanja kamate, oporezivanja, depresijacije i amortizacije (EBITDA), kada se isključe specijalni uticaji iznosila je 10,8 miliona eura, što predstavlja porast od 0,7 miliona eura ili 7,2 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Operativni profit (EBIT) i neto dobit porasli su za 3,8 miliona na iznos od pet miliona eura, odnosno za 3,5 miliona na iznos od pet miliona eura, u odnosu na prvi kvartal 2011.

Iz Telekoma kažu da su ovakva kretanja uglavnom uslovljena plaćanjem otpremnina zaposlenima koji su napustili kompaniju u prvom kvartalu prošle godine.

Broj ADSL i Extra TV korisnika je porastao za 6,6 hiljada (11,1 odsto), odnosno za 8,7 hiljada (20,1 odsto).

Extra TV servis je zadržao vodeću poziciju na tržištu tv operatera, sa tržišnim učešćem od 42 odsto tokom marta 2012.

Tokom marta ove godine T-Mobile servise je koristilo 349,8 hiljada korisnika što je za 43,9 hiljade (11,2 odsto) manje nego u istom mjesecu prethodne godine.

”Ova kretanja su najvećim dijelom uzrokovana padom u prepaid segmentu mobilne telefonije, zbog implementacije procesa registracije prepaid korisnika.  S druge strane je povećan broj postpaid korisnika za 12.5 hiljada (10,6 odsto) što je omogućilo T-Mobile-u da zadrži i ojača liderstvo u postpaid segmentu sa 41,2 odsto tržišnog učešća”, navode u Ctnogorskom telekomu.

“U prva tri mjeseca 2012. naša kompanija je poslovala u ekonomskom okruženju punom izazova, što je nastavilo pritisak na naše prihode. Međutim, naši glavni faktori rasta ostali su nepromijenjeni i zadovoljni smo što možemo da istaknemo konstantan rast širokopojasnih servisa, sa povećanjem baze korisnika u ADSL-u za 11,1 odsto i u Extra TV-u za 20,1 odsto”, saopštio je Izvršni direktor Crnogorskog Telekoma Rudiger Šulc.

On kaže da zahvaljujući stalnom fokusu na smanjenje troškova bili su u mogućnosti da poboljšaju profitabilnost i nadoknade trendove recesije.

”Zadržali smo vodeću poziciju u postaid segmentu mobilne telefonije kao i na tržištu tv operatera, nudeći  kvalitetne proizvode i usluge po pristupačnim cijenama. Tokom ostatka 2012.  fokusiraćemo se na operativnu efikasnost, koja oslobađa resurse za investiranje u inovacije”, zaključio je on.

CdM.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *