Sindikati: Radnička prava se moraju poboljšati

Dodajte komentar

Uoči Prvog maja –praznika rada, sindikalci u Crnoj Gori poručuju Vladi da konačno preduzme nešto kako bi se poboljšala prava radnika. U razgovoru za naš radio kažu da su ona potpuno uništena -umjesto sigurnog radnog mjesta i plate svakodnevno pljušte otkazi ili radnici čekaju mjesecima na zaradu.

Položaj radnika je, kako ocjenjuje predsjednik  sindikata Aluminijuma Rade Krivokapić nezavidan a uoči Međunarodnog praznika rada vlada veliko nezadovoljstvo.

« Nema radnog mjesta koje je sigurno, nema plate sa kojom je radnik zadovoljan u Crnoj Gori, tako da je stanje što se tiče prava zaposlenih jako loše».

Vlada, smatra Krivokapić ne preduzima  ništa da unaprijedi prava radnika. Stoga joj poručuje:

« Trebaju nam korjenite promjene u kojima treba svi da učestvujemo, kako Vlada, tako i građani. Krizu treba prebroditi  ne tako što ćemo davati socijalne programe, već otvarati nova radna mjesta, zapošljavati mlade ljude, jedino tako možemo izaći iz ove krize».

I predsjednik samostalnog  sindikata Boksita Borisav Bojanović  očekuje promjene od Vlada, jer jedino  tako mogu se poboljšati, ističe -uništena prava radika:

« Primanja su došla na minimum minimuma. Mnogo radnika je moralo da napušti radna mjesta, da proda po socijalnom programu, te pare su već potrošene i mnogo radnika je sada na ulici».

Za predsjednika Koordinacionog odbora povjerilaca fabrike Radoje Dakić Milana Vukčevića 1. maj kao praznik rada u našoj državi nema smisla:

«  Ne možemo to da posmatramo kao međunarodni praznik, jer preko 30.000 radnika je u Crnoj Gori na birou, veliki broj je i onih koji nijesu prijavljeni.  Ipak, podržavamo taj praznik, jer su se njime radnici uspjeli nekada izboriti za neka prava koja im nijesu pripadala».

Praznik rada obilježava se od 1886. kada su organizovane  radničke demonstracije u Čikagu sa zahtjevom za osmosatno radno vrijeme. U sukobima sa policijom poginulo je  više od dvije stotine radnika, a osmoro  je osuđeno na smrt.

izvor: Antena M

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *