Za pet godina isplatili preko 6,5 miliona eura odštetnih zahtjeve

Dodajte komentar

Od početka rada Garantnog fonda, koji isplaćuje štetu izazvanu neosiguranim vozilima, isplaćeno je više od 1,2 hiljade odštetnih zahtjeva vrijednih preko 6,5 miliona EUR, saopšteno je iz Nacionalnog biroa osiguravača Crne Gore (NBOCG).

„Posebno smo zadovoljni što smo u proteklom periodu bili značajan regionalni akter u suzbijanju pojava prevara u osiguranju, kroz potpisivanje regionalnih inicijativa o razmjeni iskustava i suzbijanja ovih pojava, karakterističnih i za mnogo razvijenija tržišta, kao i što sa relevantnim društvenim akterima kvalitetno realizujemo projekat suzbijanja pojave neosiguranih vozila. Najveći naš zadatak do kraja godine je, pored još većeg povećanja nivoa ažurnosti isplate šteta iz Garantnog fonda i zaokruženje projekta jedinstvenog informacionog sistema, koji je sada u testnoj fazi.” – saopštiio je izvršni direktor NBOCG Boris  Šaban.

Inače danas je održana peta redovna sjednica Skupštine „Udruženja Nacionalni Biro Osiguravača Crne Gore“ (NBOCG), kojom je predsjedavao dr Radenko Purić, a na kojoj su usvojeni svi izvještaji o radu i finansijski izvještaji za 2011. godinu, zajedno sa izvještajima interne revizije i planovima aktivnosti do kraja 2012. godine.

Kako je ova sjednica imala i simboliku jubileja pet godina postojanja NBOCG, bila je to prilika da se osvrne i na rezultate u ovom periodu koji bi po riječima  Šabana, u najkraćem mogli da se predstave kroz šest najznačajnijih realizovanih projekata kao što su: formiranje garantnog fonda, rad na harmonizaciji tržišta osiguranja, ulazak u međunarodni sistem Zelene karte, borba protiv pojave neosiguranih vozila i prevara u osiguranju, te formiranja jedinstvenog informacionog sistema branše osiguranja.

NBOCG je, iako mlada krovna institucija branše osiguranja, već  ispunila vrlo zahtjevne zadatke koji su na početku postavljeni, a naročito su značajni formiranje i aktiviranje u punom kapacitetu institucije Garantnog fonda, koja obezbjeđuje isplatu šteta kod vozila koja su izazvana od strane neosiguranih vozila i neidentifikovanih počinioca, zatim harmonizacija tržišta koja je postignuta saradnjom društava za osiguranje kroz instituciju NBOCG, saradnju sa regulatorom tržišta tj. Agencijom za nadzor osiguranja i usvajanjem Kodeksa ponašanja u poslovima obaveznih osiguranja i Pravilnika o arbitraži.

Takodje veliki značaj, za branšu osiguranja i crnogorsko društvo uopšte, imaju snažne međunarodne aktivnosti NBOCG, koje su doprinijele da se na Generalnoj  Skupštini Savjeta Biroa (Council of Bureau – CoB), poznatijeg kao međunarodni sistem zelene karte,  održanoj u Dubrovniku krajem maja  prošle godine jednoglasno donese odluka da se NBOCG prihvati kao punopravni član, bez prelaznog perioda, počev od 01.01.2012.  NBOCG  je na taj način  postao 46. član savjeta CoB-a.

izvor: bankar.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *