Credit Suisse objavio pad profita od samo 96%

Dodajte komentar

Nakon knjiženja troškova povezanih s malverzacijama vlastitim dugom i isplate bonusa, druga najveća švajcarska banka, Credit Suisse Group, objavila je da joj je profit u prvom kvartalu ove godine pao za 96 posto u odnosu na posljednji kvartal prošle godine, piše Bloomberg.

Neto dobit  pala je na nivo od 44 miliona švajcarskih franaka dok je na kraju prošlog kvartala iznosila 1,14 milijardi franaka.

Uprkos tome dobit je nadmašila očekivanja analitičara koji su predviđali gubitke od oko 297 miliona franaka.

Izvršni direktor Brady Dougan istakao je kako je banka u prvom kvartalu profitirala od poboljšanja u okruženju i smanjenja rizične imovine unutar investicijskog bankarstva koje je bilo veće od predviđenog. Naime, Credit Suisse odlučila je znatno smanjiti svoje investicijsko bankarstvo još prošle godine kada su evropska dužnička kriza i stroži kapitalni zahtjevi doveli do pada godišnje zarade od 62%.

Od početka ove godine dionice Credit Suisse dobile su na vrijednosti 6,7 posto. To je znatno više od porasta Bloombergovog indeksa 43 evropske bankarske i finansijske institucije, koji je porastao za 2,1 posto, ili rasta najveće švajcarske banke, UBS-a, čije su dionice porasle za 1,3 posto.

Švajcarska je banka prošle godine najavila otpuštanje 3.500 radnika, a prema najnovijim objavama na dobrom je putu da do kraja 2013. na godišnjem nivou uštedi 2 milijarde franaka.

Podsjetimo, Credit Suisse je i predmet istrage američkog Ministarstva pravosuđa zbog navodne pomoći američkim građanima oko utaje poreza.

banka.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *