Dan intelektualne svojine ove godine pod motom ’’Vizionarski inovatori’’

Dodajte komentar

U svijetu se 26. april proslavlja kao Dan intelektualne svojine.

U cilju povećanja opšteg razumijevanja pojma i značaja intelektualne svojine, države članice Svjetske organizacije za intelektualnu svojinu (skr. WIPO) odabrale su 26. april, dan kada je Konvencija o osnivanju Svjetske organizacije za intelektualnu svojinu stupila na snagu, kao Dan intelektualne svojine.

Crna Gora je članica Svjetske organizacije za intelektualnu svojinu (od 3. juna 2006.godine) i sa ovom organizacijom ostvaruje izvanrednu saradnju, na osnovu godišnjih Planova saradnje koji se zajednički izradjuju, kao i kroz druge aktivnosti iz domena bilateralne saradnje, koje uključuju aktivno učešće predstavnika Crne Gore u mnogobrojnim događajima koje WIPO organizuje.

U kalendaru značajnih svjetskih datuma, 26. april zabilježen je kao dan kada se slavi ljudska kreativnost i inovatorski duh iz kojih se stvaraju djela čovjekovog uma koja svoju punu valorizaciju dobijaju kroz zaštićena prava intelektualne svojine.

Intelektualna svojina, kao nematerijalno dobro, predstavlja zamajac razvoja nauke, industrije i društva u cjelini.

Ovogodišnji Dan intelektalne svojine posvećen je pronalazačima, inovatorima čijim su vizionarskim radom, genijalnošću i umješnošću razbijeni stereotipni kalupi i otvorene nove mogućnosti za osvajanje i ostvarenje novih izazova pred kojima se nalazi čovjek današnjice.

Francis Gurry, generalni direktor WIPOa, u poruci povodom Dana intelektualne svojine 2012.godine, posebno se obratio upravo takvim pojedincima i izrazio uvjerenost da ’’intelektualnu svojinu treba posmatrati kao snažan mehanizam za uspješno rješevanje takvih izazova’’.

izvor: bankar.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *