Monstat: Izvoz u prvom kvartalu manji za 23,9 odsto

Dodajte komentar

Ukupna spoljnotrgovinska razmjena Crne Gore za period januar-mart 2012. godine prema preliminarnim podacima iznosila je 460,9 miliona eura što ukazuje na pad od 0,7 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

Izvezeno je robe u vrijednosti od 84,7 miliona eura, što je manje za 23,9 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, a uvezeno za 376,3 miliona eura, što je više za 6,6 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 22,5 odsto i manja je u odnosu na pokrivenost u istom period prethodne godine, kada je iznosila 31,5 odsto, pokazuju podaci MONSTAT-a dostavljeni Portalu Analitika.

U strukturi izvoza prema klasifikaciji SMTK najviše su zastupljeni proizvodi svrstani prema materijalu- sektor 6, u iznosu od 46,7 miliona eura koju čine obojeni metali u iznosu od 38,8 miliona eura i gvožđe i čelik u iznosu 6,2 miliona eura.

U strukturi uvoza najviše su zastupljeni proizvodi sektora 3 – Mineralna goriva i maziva u iznosu od 86,6 miliona eura koji čine: nafta i naftni derivati u iznosu od 44,8 miliona eura i električna energija u iznosu od 39 miliona eura.

U izvozu, glavni spoljnotrgovinski partneri, pojedinačno, bilu su: Hrvatska (25,3 miliona eura), Srbija (19 miliona eura), Bosna i Hercegovina (6,1 miliona eura).

U uvozu, glavni spoljnotrgovinski partneri, pojedinačno, bili su: Srbija (106,4 miliona eura), Grčka (32,7 miliona eura) I Bosna i Hercegovina (24,7 miliona eura). Spoljnotrgovinska razmjena bila je najveća sa potpisnicama CEFTA sporazuma i Evropskom unijom.

izvoz: portalanalitika

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *