NLB od Brkovića traži 55.5 miliona

Dodajte komentar

U podgorički Privredni sud juče je stigao zahtjev NLB-a iz Švajcarske za naplatu 55,5 miliona eura potraživanja od Vektre Montenegro u stečaju, vlasnika biznismena Dragana Brkovića. Prvi sastanak povjerilaca Vektre Montenegro zakazan je za 27. april, do kada je rok da prijave obezbijeđena i neobezbijeđena potraživanja od kompanije. Na ispitnom ročištu, koje je stečajni sudija Miodrag Anđelić zakazao za 28. maj, utvrdiće se prioriteti kod naplate.

Potraživanja NLB faktoring kompanije istoimene slovenačke bankarske grupe obezbijeđena su hipotekom. Zahtjev za naplatu, iako nije prispio rok otplate, stigao je u skladu sa zakonom koji predviđa da se prijave sva potraživanja.

Stečajni sudija Anđelić je 27. marta ove godine uveo stečaj u Vektru Montenegro na zahtjev OTP faktoring kompanije, zbog duga od 21 milion eura koji je nastao nevraćanjem kredita Crnogorskoj komercijalnoj banci, koja je članica OTP grupe. Anđelić je u rješenju naveo da bi kompanija trebalo da u roku od mjesec ispuni obaveze prema stečajnoj masi.

Zvanična potraživanja za naplatu iz stečajne mase za sada su 127 miliona eura, odnosno 76,5 miliona duga OTP-u i 55,5 miliona duga NLB-u.

Stečaj je u kompaniju prvi put uveden 21. februara, ali je sudija Anđelić postupio po zahtjevu dužnika i vratio predmet u prvobitno stanje, uzimajući u obzir žalbu Brkovićevih advokata da je tada na snazi bilo vanredno stanje zbog nevremena. Prethodno su Brkovićevi zastupnici tražili izuzeće Anđelića, što je odbio predsjednik Privrednog suda Dragan Rakočević.

Brkovićevih sedam kompanija duguju ukupno 220 miliona eura kredita pozajmljenih od tri banke, među kojima je i Hipo alpe adria. OTP fanktoring je podnio zahtjev za uvođenje stečaja i u šest kćerki firmi Vektre Montenegro, a prije tri dana je stečajni sudija Dragan Vučević odbio da uvede stečaj u ,,Vektru investment” zbog duga od 1,46 miliona OTP-u, sa obrazloženjem da je račun firme, na kojem je 115 eura, odblokiran neposredno pred ročište.

Za stečajnog upravnika Vektre Montenegro imenovan je Veselin Raičević, koji je tu funkciju obavljao u Duvanskom kombinatu.

dan.co.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *