KHOV usvojila nacrte pravila koji se tiču investicionih fondova

Dodajte komentar

Komisija za hartije od vrijednosti (KHOV) usvojila je više nacrta pravila koji se tiču investicionih fondova, na koje će svi zainteresovani narednih 15 dana moći da dostavljaju primjedbe.

Na sjednici KHOV u četvrtak je donijeto šest nacrta pravila:

– o metodologiji obračuna tekućih troškova zajedničkih fondova, načinu prodaje njihovih investicionih jedinica, te postupku, troškovima i rokovima likvidacije investicionih fondova. Donijeti su i nacrti pravila o sadržini potvrde o udjelu vlasnika investicionih jedinica zajedničkog fonda, kao i bližim uslovima i načinu promocije poslovanja investicionih fondova.

– Iznos svih troškova koji se knjiže na teret zajedničkog fonda iskazuje se kao pokazatelj ukupnih troškova za svaku prethodnu godinu. Pokazatelj ukupnih troškova obračunava se najmanje jednom godišnje, po isteku perioda za koji se troškovi obračunavaju – navedeno je u nacrtu pravila o metodologiji obračuna tekućih troškova zajedničkih fondova.

Propisuje se da likvidaciju zajedničkog fonda sprovodi društvo za upravljanje, osim ako je u stečaju ili mu je KHOV privremeno ili trajno oduzeo dozvolu za rad.

– U slučaju nemogućnosti sprovođenja likvidacije zajedničkog fonda od društva za upravljanje postupak sprovodi depozitarna banka zajedničkog fonda. Rok za sprovođenje likvidacije zajedničkog fonda je šest mjeseci od donošenja odluke – navodi se u nacrtu.

dan.co.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *