CBCG objavljuje spisak najvećih dužnika

Dodajte komentar

Crnogorska Vlada usvojila je danas Prijedlog Zakona o dopuni zakona o platnom prometu u zemlji, što će omogućiti objavljivanje imena pravnih lica, odnosno preduzetnika čiji su računi blokirani.

Predloženim izmjenama propisano je da Centralna banka Crne Gore CBCG objavljuje imena pravnih lica, odnosno preduzetnika čiji su računi u blokadi duže od 30 dana i čiji iznos blokiranih sredstava prelazi 10.000 eura.

“Lista će biti objavljivana na internet stranici CBCG jednom mjesečno, i to prvog radnog dana u mjesecu, sa presjekom stanja na posljednji dan u mjesecu“, šredviđeno je izmjenama Zakona.

Radi uspostavljanja pune nepristrasnosti objavljivanja, lista će biti kreirana po azbučnom redu naziva privrednih subjekata.

Iz Ministarstva finansija je objašnjeno da je ova izmjena Zakona izvršena u cilju da se da doprinos prevazilaženju problema nelikvidnosti i insolventnosti privrednih subjekata, a samim tim i unapređenju poslovnog ambijenta.

“Inicijativa za izmjenu zakonske regulative u ovom segmentu potekla je iz privatnog sektora, a na istu je blagovremeno odgovorio Savjet za regulatornu reformu i unapređenje poslovnog ambijenta formirajući, u oktobru 2011. godine, radnu grupu sa zadatkom da pripremi izmjenu i dopunu regulative u cilju omogućavanja objavljivanja podataka o privrednim subjektima čiji su računi blokirani“, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

CdM.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *