Četvrtak rok za uplatu 26 miliona eura duga KAP-a

Dodajte komentar

Zahtjev Dojče banke da Vlada u četvrtak plati 26 miliona eura kredita i kamate za koje je dala garancije Kombinatu aluminijuma Podgorica KAP, juče je stigao ministru finansija Miloradu Katniću, saznaje Dan.

Tačno deset dana otkako je njemačka banka pokrenula proceduru ubrzane naplate kredita i najavila da će, ukoliko ruski partner Centralno-evropska aluminijumska kompanija CEAC ne uplati novac, aktivirati garancije, to je i uradila. 

Nakon aktiviranja ovih garancija, postoji opasnost da se aktiviraju sve državne garancije, koje iznose oko 170 miliona eura sa kamatama.
Naime, 30. aprila na naplatu dolazi rata kredita kod OTP banke od 16,3 miliona, i tokom reprogramiranja duga u oktobru Mađari su istakli da ukoliko im se do tog datuma ne uplati rata da će aktivirati svih 49,6 miliona glavnice.

Ipak,tokom prošlonedjeljnog sastanka Katnića sa članom borda direktora za kreditni rizik Laslom Volfom, Mađari su, prema nezvaničnim informacijama iz Ministarstva finansija, istakli da su spremni da razgovoraju sa Vladom o otplati kredita po ugovorenoj dinamici, te da neće aktivirati garancije.

Iz Ministarstva finansija su tokom nedjelje saopštili da vode intenzivne pregovore i sa ruskom državnom VT bankom, kod koje su garantovali za 60 miliona kredita. Ti krediti bi, prema prvobitno ugovorenoj dinamici sa Kombinatom, trebalo da se plate u tri rate od po 20 miliona, počevši od 2014. godine.

CdM.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *