Sprema se prodaja Kraljevske banke Škotske

Dodajte komentar

Britanska Vlada vodi pregovore o prodaji značajnog dijela vlasničkog udjela u Kraljevskoj banci Škotske (RBS) Abu Dabiju, prenio je danas Bi-Bi-Si.

U izvještaju se navodi da Vlada, koja je vlasnik 82 odsto RBS, mjesecima pregovara sa državnim fondom Abu Dabija, jednog od sedam Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Bi-Bi-Si navodi da će očekivana prodaja između 10 i 30 odsto udjela Vladi donijeti gubitak, pošto akcije RBS danas vrijede znatno manje nego kada ih je država kupila 2008. godine.

Britanska Vlada je prije četiri godine uložila 45,5 milijardi funti novca poreskih obveznika u ovu banku, kako bi spriječila njenu propast. RBS je došla na ivicu bankrota kada je preuzela holandsku banku ABN amro.

Ministarsvo finansija kupilo je akcije RBS po cijeni od 50 penija, što je skoro dvostruko više nego što one vrijede danas.

Državni fond Abu Dabija najveća je finansijska institucija ove vrste u svijetu, a prodaja dijela vlasništva nad RBS poslala bi poruku da britanska država ne želi da ostane dugoročni vlasnik ove banke.

Portparol Ministarstva finansija rekao je da Vlada želi da “obnovi i oporavi RBS kako bi ona mogla da podrži britansku ekonomiju u budućnosti”.             capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *