Španska CaixaBank kupuje Bancu Civica za 997 mil. eura

Dodajte komentar

CaixaBank, četvrta najveća španska banka, preuzet će Bancu Civica, grupu bivših štedionica za 997 miliona eura, u sklopu preslaganja finansijske industrije u toj državi.

CaixaBankova ponuda za sve dionice iznosi 1,97 eura po dionici, objavili su u saopštenju iz te firme, prenosi Bloomberg. Transakcija, prema kojoj će dioničari Civice dobiti pet dionica CaixaBanka za svakih osam dionica svoje banke je 11 posto niža od zaključne cijene na berzi 23 . marta.

Vrijednost dionica Civice je u jutrošnjoj trgovini pala 11 posto na 1,97 eura, a trgovina dionicama obje banke je juče bila obustavljena. CaixaBank je porastao 0,6 posto na 3,16 eura, nakon skoka od 3,3 posto prilikom otvaranja berze.

Dodavanjem Civicine imovine vrijedne 72 milijarde eura dobit ćemo banku s imovinom od 342 milijarde i 179 milijardi eura depozita, rekli su iz CaixaBanka. “Ova operacija donosi vrijednost za dioničare obje banke, stvara banku sa dobrim potencijalom za rast i boljom budućnosti za CaixaBank u vrlo teškoj klimi na tržištu”, izjavio je u saopštenju predsjednik banke Isidro Faine.

Procijenjena vrijednosti Civice u ovoj transakciji je 27 posto niža od 2, 70 eura po dionici koju je postigla u inicijalnoj javnoj ponudi u julu, na kojoj je prikupila 600 miliona eura. CaixaBankova tržišna vrijednost je 12,1 milijarda eura.

Transakcija će biti obavljena u trećem tromjesečju i do 2014. će dovesti do smanjenja troškova i ostalih pogodnosti vrijednih 540 miliona eura, rekli su iz CaixaBanka, dodajući da će preuzimanje realizovati bez državnog novca.

Iz CaixaBank su dodali da će ove godine isplatiti najavljenu dividendu od 0,231 eura po dionici. La Caixa, matična CaixaBankova tvrtka, će zadržati 61 posto te banke u svom vlasništu, dodali su.

banka.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *