Montenegroberza usvojila nove metodologije indeksa

Dodajte komentar

Odbor direktora Montenegroberze usvojio je nove metodologije kompanijskog i fondovskog indeksa MONEX20 i MONEXPIF i u skladu sa tim urađena je redovna revizija indeksa, saopšteno je.

– Za ulazak kompanija u sastav indeksa MONEX20 koristiće se koeficijent likvidnosti – navodi se u saopštenju, uz pojašnjenje da se na taj način formiraju indeksi u čiji sastav ulaze akcije najlikvidnijih preduzeća na tržištu.

Novina je i uvođenje fri flot kapitalizacije, odnosno tržišne kapitalizacije akcija u slobodnom prometu, na osnovu koje će se određivati procentualno učešće dionica pojedinačnog preduzeća u sastavu indeksa.

Izmjenama metodologije MONEXPIF-a pojačava se značaj likvidnosti pojedinačnih dionica investicionih fondova kod procentualnog učešća u sastavu indeksa.

– U sastavu kompanijskog MONEX20 nalaze se Crnogorski Telekom, Plantaže, Kombinat aluminijuma, Luka Bar, Jugopetrol, Elektroprivreda, Crnogorski elektroprenosni sistem, Budvanska rivijera, Solana ,,Bajo Sekulić”, Trebjesa, Jadransko brodogradilište, Prva i Hipotekarna banka.

Najveće učešće u sastavu indeksa MONEXPIF, nakon revizije, ima fond Atlasmont sa 24,37 odsto, slijede Moneta i HLT sa po 16,7 odsto, Trend sa 16,26 odsto, a Eurofond i MIG sa po 12,9 odsto.

izvor: dan.co.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *