Beogradska berza: Nedjeljni komentar 12.03.2012 – 16.03.2012

Dodajte komentar

Proteklih pet trgovačkih dana doneli su najveći nedeljni pad tržišta akcija u tekućoj godini, dok je aktivnost ulagača zadržana na prilično niskom nivou. Ukupan promet iznosio je solidnih 4,6 miliona evra, u velikoj meri zahvaljujući obveznicama stare devizne štednje koje su činile više od polovine prometa. Indeks najlikvidnijih akcija, Belex 15, oslabio je 2,4 odsto, spustivši se na nivo od 542,2 poena. Uprkos ovom gubitku, ova korpa akcija i dalje nosi pozitivan prinos od početka godine od 8,7 procenata. 

Akcije –   Najprometnija hartija na tržištu bila je Naftna industrija Srbije (NIIS) koja je zabeležila promet od 32,8 miliona dinara, ali uz kontinuirani pad vrednosti koji je ovu akciju spustio ispod nivoa od 700 dinara, prvi put u poslednjih pet sedmica. Nakon što su u februaru objavljeni poslovni rezultati za 2011. godinu, NIS je zabeležio snažan rast vrednosti stizavši i nadomak nivoa od 750 dinara, da bi u protekle dve sedmice usledilo postepeno „hlađenje“ tržišta uz postepeni pad cene.

Odličan promet protekle sedmice zabeležio je zemunski proizvođač sredstava za zaštitu bilja, Galenika fitofarmacija (FITO) koji je blago porastao na 2.050 dinara uz realizaciju od 22,3 miliona dinara. Beogradska berza saopštila je da će ova kompanija od 30. marta biti nova članica indeksa Belex 15 što će je svakako približiti centru pažnje investitora. Od ostalih hartija solidan promet od 16,8 miliona dinara zabeležio je vranjski Alfa plam (ALFA) i to u nedelji kada je obelodanjeno da ova kompanija posle dužeg niza godina neće isplatiti dividendu svojim akcionarima. Najveći deo prometa ove hartije ostvaren je na ceni od 7.250 dinara. Među prometnijim hartijama bio je i subotički Veterinarski zavod (VZAS) i to u najvećoj meri zahvaljujući poslednjem trgovačkom danu kada je isprometovano 2,3 odsto akcija. Na poslednjoj ceni od 320 dinara tržišna kapitalizacija ove kompanije iznosi tek 723,3 miliona dinara, dok je lani ovo preduzeće ostvarilo rekordan poslovni prihod od 3,1 milijardu dinara. Inače, Veterinarskim zavodom upravlja bečejski Sojaprotein (SJPT) koji je protekle sedmice zabeležio promet od 10,7 miliona dinara, uglavnom na nivoima od oko 550 dinara. Aerodrom „Nikola Tesla“ (AERO) porastao je skoro dva procenta u sedmici nakon što je poslednjeg trgovačkog dana stizao i do 525 dinara što je najviša vrednost ove hartije u tekućoj godini.

Bankarski sektor je bio glavni „krivac“ srozavanja tržišta. Najveća domaća banka pod kontrolom države, Komercijalna (KMBN), oslabila je čak 8,8 procenata, postavivši novi istorijski minimum na nivou od 1.612 dinara. Ukupan promet u trgovanju bio je relativno skroman i iznosio je 3,4 miliona dinara. AIK banka (AIKB) je oslabila protekle sedmice 3,7 odsto na 2.018 dinara, ali se nije spuštala ispod važne psihološke granice od 2.000 dinara. Ostale bankarske akcije nisu beležile opipljivije berzanske promete, a valja zabeležiti veliki gubitak Agrobanke (AGBN) od 14,7 procenata koja je pala na 1.608 dinara. U nedostatku javnih informacija u vezi sa daljom sudbinom ove bankarske ustanove, akcije Agrobanke su zabeležile jedan od najmanjih nedeljnih prometa u istoriji koji je bio niži od milion dinara.

Obveznice stare devizne štednje – Obveznice stare devizne štednje zabeležile su veliki promet od 2,7 miliona evra, najviše zahvaljujući seriji A2012 koja je registrovala veliki promet poslednjeg trgovačkog dana. Ova obveznica koja dospeva na naplatu 31. maja tekuće godine činila je gro prometa koji je ostvaren uz godišnji prinos od 7,5 procenata.

Trezorski zapisi – Protekle nedelje održana je jedna aukcija državnih dužničkih hartija. Emitovane su dvogodišnje trezorske note nominalne vrednosti 10 milijardi dinara koje su polovično realizovane uz prinosnu stopu od 13,5 odsto.

izvor: sinteza.net

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *