Katnić najavio povećanje broja akciznih proizvoda i porez na luksuz

Dodajte komentar

Ministarstvo finansija uskoro će predložiti mjere u cilju stabilizacije budžeta, a tiču se povećanju PDV-a, smanjenja sive ekonomije, povećanje broja akciznih proizvoda i poreza na luksuz,saopštio je ministar finansija Milorad Katnić na sjednici Socijalnog savjeta.

On od socijalnih partnera traži da predlože konkretne mjere kako smanjiti državnu potrošnju i suzbiti sivu ekonomiju.

Sindikalci i polsodavci , članovi socijalnoig savjeta protive se povećanju PDV-a jer bi to kažu dovelo do poskupljenja proizvoda i ugrozilo standard stanovnistva.

Protiv su i smanjenja plata, ali podržavaju da se smanji broj zaposlenih u javnom sektoru.

Janko Vučinić iz Unije slobodnih sindikata (USS) je kazao da su mjere Vlade neprihvatljive i da za postupke kojima će se izaći u susret preporukama MMF-a neće imati za partnera tu sindikalnu organizaciju.

“Vi kao da ste zaboravili prethodne sjednice Socijalnog savjeta. Mi smo ranije pričali o neosnovanom i nezakonitom povećanju cijena električne energije i osnovnih životnih namirnica. Niste nam vjerovali kada smo govorili da građani neće izdržati poskupljenja. Sa mjerama o kojima pričate učinićete da 18. na trgu Republike bude duplo više građana”, kazao je Vučinić.

Predsjednik Unije poslodavaca Predrag Mitrović je rekao da će prihvatiti povećanje PDV-a ukoliko Vlada prihvati da za 15 do 20 odsto smanji administraciju, uvede porez na luksuz, počne da se bori protiv sive ekonomije, samnaji javnu potrošnju…

“Imate opštine koje su potpuno van sistema Crne Gore”, kazao je Mitrović.

Generalni sekretar Saveza sindikata Crne Gore Zoran masoničić je ponovio dda je posvećen socijalnom dijalogu ali da materijalni položaj zaposlenih izuzetno težak.

“Protiv smo povećanja PDV-a i smanjenja zarada jer bi te mjere dodatno ugrozile građane”, kazao je Masoničić.

izvor: bankar/vijesti.me

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *