Fabrika elektroda Plužine: Nikako da izađu iz krize

Dodajte komentar

Fabrika elektroda Plužine (FEP), prema vladinom planu, biće privatizovana tokom ove godine. Ukoliko se planirano ispuni, to će biti treći put za poslednjih par godina da plužinska fabrika mijenja vlasnika.

Do početka prošle godine, najveći pojedinačni vlasnik akcija bio je Atlas mont fond, ali je njihovih oko 30 odsto akcija za nešto više od 60.000 eura preuzeo Investiciono-razvojni fond (IRF), koji je potom uz dodatna ulaganja pokrenuo mjesecima ranije obustavljenu proizvodnju i obezbijedio dodatni novac kako bi zaposlenim bio isplaćen samo dio od dugovanja po osnovu plata.

Izvršni direktor FEP-a Dragoslav Čabarkapa kaže za „Dan“ da je nova privatizacija neophodna toj fabrici, te da je odluka Vlade za njih bila očekivana. O načinima najavljene prodaje i datumu objavljivanja oglašavanja odlučiće Vlada i IRF, sa čijim predstavnicima će poslovodstvo FEP-a održati sastanak u narednom periodu. Fabrika, kaže Čabarkapa, uprkos nadanjima i povratku na dio ranijeg tržišta, veoma otežano posluje.

Od početka ove godine do sada proizvodnja se odvijala svega nekoliko dana, a što je prouzrokovalo nevrijeme, ali su uspjeli da odrade remonte postrojenja. Izuzetno loše vremenske prilike, istakao je Čabarkapa, spriječile su ih i da svojim kupcima isporuče cjelokupnu naručenu robu, a FEP u poslednjih nekoliko mjeseci najviše posla odrđivao za srbijanski EPS i još nekoliko firmi iz te države, te za Brodogradilište u Bijeloj. Finansijski izvještaji o poslovanju fabrike takođe nijesu ohrabrujući, a njih bi uskoro trebalo da razmatra odbor direktora preduzeća.

–Dužni smo da objavimo finansijske izvještaje do kraja marta, ali će ih prethodno razmatrati i eventualno usvojiti odbor direktora FEP-a. Vidjećemo kako će se situacija odvijati, a do sada smo imali dosta problema, od kojih smo samo neke uspjeli da riješimo – rekao je Čabarkapa.

Zaostala potraživanja bivših i sadašnjih radnika, te neplaćene razne obaveze iz ranijeg perioda, najveći su problemi te firme. U FEP-u trenutno radi 105 radnika, kojima su tek nedavno uspjeli da isplate zaradu, i to za februar prošle godine.

–Potrebno je da se kroz socijalni program zbrine još petnaestak radnika, kako bismo imali optimalan broj zaposlenih. Međutim, iz tekućeg poslovanja to je maltene nemoguće uraditi – kazao je on.

IRF je marta prošle godine za pokretanje proizvodnje u FEP-u obezbijedio oko 400.000 eura. Dva mjeseca kasnije, toj fabrici su, uz pomoć Vlade, obezbijedili i kredit od 2,5 miliona eura. Sredstva su iskorišćena za nabavku sirovina i izmirenje dijela obaveza, ali je najveći dio utrošen za isplatu otpremnina radnicima. Da uprkos novim poslovima teško održavaju likvidnost preduzeća govori i podatak da su za šest mjeseci prošle godine iskazali gubitak od 762.540 eura, dok im je ostvareni prihod u istom periodu bio svega 231.725 eura.

izvor: dan.co.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *