Danas svjetska premijera srpskog Fiata „500 L“

Dodajte komentar

Prvenac kragujevačke fabrike automobila “fijat 500 l“ biće danas svečano predstavljen na 82. međunarodnom Salonu automobila u Ženevi. Svetskoj premijeri prisustvovaće i predsednik Srbije Boris Tadić, koji će imati čast da sa generalnim direktorom Fijata Serđom Markioneom otkrije novi model.

Proizvodnja novog modela automobila u pogonima u Kragujevcu rezultat je ugovora o zajedničkom ulaganju italijanskog Fijata i Vlade Srbije, potpisanog u jesen 2008. godine.

Tim strateškim ugovorom, Fijat je vlasnik 67 odsto Fabrike automobila u Kragujevcu, a država Srbija preostalih 33 odsto.

Investicije Fijata i Vlade Srbije u kragujevačku fabriku automobila premašuju milijardu evra, pri čemu je samo vrednost opreme koja je instalirana u pogonima u Kragujevcu veća od 600 miliona evra.

U samoj fabrici FAS zaposlilo se gotovo dve hiljade ljudi. Do kraja 2012. se očekuje da se dostigne proizvodnja od 100.000 vozila na godišnjem nivou, a već naredne i svih 200.000 vozila.

Serijska proizvodnja novog modela automobila trebalo bi da počne krajem aprila, a sredinom ovog meseca i probna proizvodnja delova za taj automobil, u pogonima koje su u Grošnici izgradili glavni Fijatovi dobavljači.

Početna cena biće oko 16.000 evra, a proizvodiće se u dve benzinske verzije i jednoj s dizel motorom.

izvor: b92.net

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *