Crna Gora i SAD potpisale Sporazum o vazdušnom transportu

Dodajte komentar

Ministar saobraćaja i pomorstva Andrija Lompar i ambasadorka SAD Sju Kej Braun potpisali su Sporazum o vazdušnom transportu između dvije zemlje. Sporazum o orvorenom nebu uklanja ograničenja i definiše mogućnost uspostavljanja redovnog vazdušnog saobraćaja između svih tačaka u našoj zemlji i SAD na potpuno liberalnoj osnovi.

Ugovor o sradnji u oblasti civilnog vazduhoplovstva koji je naša zemlja potpisala sa SAD,najliberalniji je od svih koje imamo. Sjednijene države prilikom razmatranja takvih sporazuma imaju visoke kiterijume kada je posrijedi sigurnost i bezbjednost,a naši aerodromi su ih ispunili.

O kvalitertu i važnosti sporazuma dovoljno govori činjenica da SAD takve ugovore imaju sa svim zemljama članicama EU,kaže ministar saobraćaja i pomorstva Andrija Lompar.

”Dobili smo signale da u budućnosti, nakon potpisivanja ovog ugovora, kao i nakon pojave nekih novih potencijalnih investitora u oblasti saobraćaja,možemo da očekujemo intenziviranje saradnje u ovoj oblasti.”

Crna Gora 105. je zemlja sa kojom su SAD potpisale partnerstvo o otvorenom nebu,a to će, kaže američka ambasadorka Sju Kej Braun, ne samo pospješiti trgovinske veze ,već će stvoriti više mogućnosti za putovanja a samim tim i poboljšati nam turizam.

”Isto tako,nadam se da će otvoriti vrata i razvoju biznis veza između SAD i Crne Gore. Jedan od mojih ciljeva tokom mog mandata ovdje je da povećam broj američkih kompanija koje posluju u Crnoj Gori i nadam sa da će ovaj Ugovor otvoriti vrata nekim novim kompanijama da dođu  i investiraju u ovu zemlju.”

Tržište Crne Gore u odnosu na tržište SAD-a je malo pa se ne može posmatrati izolovano od regiona . Zato ugovor sadrži petu i sedmu slobodu,a ministar Lompar objašnjava šta znači peta:

”Mi smo se dogovorili da dozvolimo američkim prevoznicima u civilnom vazduhoplovstvu da mogu da dođu u Crnu Goru i preko Zagreba i preko Beograda i Ljubljane,znači iz zemalja u regiji. Isto to su na bazi reciprociteta dale i SAD nama, pa bi naš prevoznik koji leti za SAD mogao to da uradi preko Kanade. ”

A sedma sloboda odnosi se na:

”Teretni saobraćaj. To znači da naši prevoznici mogu slobodno i unutar SAD, kao i između SAD i drugih zemalja potpisnica ovog sporazuma,da prevoze i terete.”

Iako je Crna Gora mala zemlja, ima mnogo toga da ponudi,a SAD će joj sigurno pomoći u promociji kvaliteta,zaključila je Braun.

izvor: AntenaM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *