Rudnici boksita: Rusi radnicima duguju milione

Dodajte komentar

Nikšićki Rudnik od svoj osnivanja nikada nije bio u težoj situaciji nego što je sada. Firma, koja je inače jedina radila u periodu sankcija bivšoj Jugoslaviji, trenutno nema ni centa na računu, a CEAK je broj radnika sa 1.250 smanjio na svega 314 zaposlenih.

Problem nijesu samo dio novembarske, te cijele decembarska i januarska plata, već Rusi zaposlenima, prema nezvaničnim procjenama, duguju milione eura po raznim osnovama.

Više stotina boksitaša pokrenulo je sporove zbog duga u nikšićkom Osnovnom sudu, tražeći, osim zarada, zimnice, regrese, jubilarne nagrade i nadoknadu otpremnina prema Kolektivnom ugovoru. Samo za tri plate iz 2010. godine, kada je u Boksitima bilo zaposleno 554 radnika, CEAK im duguje oko 1,5 milion, a za zimnice i regrese za isti period i isti broj radnika oko 380.000 eura i ti sporovi su još uvijek u toku.

Oko 470 radnika koji su tokom 2009. i 2010. godine napustili preduzeće, uz tada predviđene otpremnine, takođe su tužili poslodavca. Osim pomenute tri plate, zimnice i regrese, ti, sada već bivši radnici, sudskim putem traže od CEAK-a da im nadomjeste otpremnine u skladu sa Kolektivnim ugovorom. Radnici Boksita su napuštali firmu na dobrovoljnoj osnovi, a prema socijalnom programu za koji je dio para izdvojila i crnogorska vlada. Prosječna otpremnina kretala se oko 25.000 eura, a prema Kolektivnom ugovoru poslodavac je bio dužan da im isplaćuje gotovo dupli iznos.

U podnesenoj tužbi bivši zaposleni su ustvrdili da su sporazume o prekidu radnog odnosa potpisivali pod pritiscima od strane nadležnih, pa sada traže da im se iznosi nadomjeste shodno ugovoru koji je tada bio važeći. Ako se pretpostavi da CEAK za tih oko 470 radnika u prosjeku duguje po 20.000 eura, a sud presudi u korist tužilaca, Rusima bi bilo potrebno više od devet miliona eura, što za duplo premašuje cifru za koju se 2005. godine od Vlade kupili Boksite.

Za isplatu jedne plate sa porezima i doprinosima za postojećih 314 radnika CEAK-u je potrebno oko 350.000 eura, a s obzirom na to da im trenutno duguju zarade za decembar i januar te četvrtinu novembarske plate, taj dug je oko 790.000 eura. Uz taj iznos, dodatno su dužni radnicima i zimnicu za prošlu godinu, za šta Rusi treba da iskeširaju oko 107.000 eura, ili ukupno gotovo milion. Predsjednik Samostalnog sindikata nikšićkog Rudnika Borisav Bojanović potvrdio je juče „Danu” da radnici u sudu vode brojne sporove protiv preduzeća. I ta organizacija, kazao je on, pokrenula je spor zbog dugovanja iz 2010. godine i dosad je po tom pitanju održano samo jedno ročište.

– Po osnovu članarine uprava Samostalnom sindikatu duguje i oko 120.000 eura. Nijesmo tim povodom pokretali sudski spor, jer imamo obećanje da će to biti isplaćeno, a sada su prioritet trenutne zaostale zarade – rekao je Bojanović.
Problem je, kazao je on, i nepovezan radni staž zaposlenim za nekoliko mjeseci 2009. i cijelu 2010. godinu. Zbog toga tridesetak jamskih radnika koji su napustili firmu ne mogu da ostvare pravo na penzije.

– Ni trenutno zaposlenim nije povezivan radni staž, ali su prioritet ti jamski radnici koji više od godinu ne mogu da ostvare pravo na penzije. Vladini članovi odbora direktora Boksita obećali su Sindikatu da ulažu napore kako bi riješili to pitanje, a prioritet će biti tih tridesetak jamskih radnika – naglasio je Bojanović.

Traže sastanak sa Kuznjecovim
Predstavnici Samostalnog sindikata nikšićkih Rudnika boksita danas bi trebalo da razgovaraju o problemima u preduzeću sa ministrom ekonomije Vladimirom Kavarićem. Sastanak im je obećao ugovoriti, kaže Bojanović, Predrag Stamatović, vladin član odbora direktora Boksita, a nakon što je obavijestio sindikalce da nijesu uspjeli pregovori sa mađarskom kompanijom MAL o isplati duga za isporučenu rudu. MAL Boksitima duguje 1,12 milion eura na ime kupljene rude, ali je ta kompanija u stečaju a prema ugovoru sa nikšićkom firmom, trebale su, a nijesu, biti obezbijeđene bankarske garancije.
– Od ministra ćemo tražiti da se što hitnije riješi pitanje zaostalih zarada za 314 zaposlenih, ali i sastanak sa predsjednikom odbora direktora Boksita Aleksejem Kuznjecovim – rekao je Bojanović.

CEAK da se uključi u rješavanje problema
U Samostalnom sindikatu smatraju da probleme Rudnika ne može samo rješavati Vlada, koja u toj firmi ima isti udio u kapitalu kao i CEAK. Bojanović kaže da je neophodno uključenje i onih koji upravljaju predzećem, odnosno predstavnika ruske uprave.

– Kada su Glinicu zatvarali tada je Vjačeslav Krilov čvrsto obećao da će taj pogon ponovo proraditi kada se broj radnika u Boksitima smanji. Ostala je četvrtina od nekadašnjeg broja zaposlenih, ali Glinica još nije otvorena, zašta niko ne može da krivi radnike Boksita. Mi nijesmo krivi ni za ugovor sa MAL-om, koji je „neko” na štetu Rudnika potpisao bez bankarskih garancija za plaćanje. To je samo dio situacije u koju smo dovedeni i baš kada smo se ponadali da Rudnik ide putem oporavka, mi danas nemamo ni da isplatimo plate. Nezadovoljstvo radnika je veliko i nadam se da će nadležni naći rješenje kako svoja prava ne bismo tražili na ulicama ili nekim drugim radikalnim mjerama – poručio je Bojanović.

izvor: dan.co.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *