Kavarić: Svi složno da ispratimo Ruse

Dodajte komentar

Očekujemo da Skušptina podrži Vladu da u skladu sa zakonom i ugovorom na najefikasniji način raskine saradnju sa Kombinatom aluminijuma Podgorica KAP i preuzme većinsko vlasništvo u KAP-u, uz sve rizike koji iz toga proizilaze, kazao je Danu ministar ekonomije Vladimir Kavarić.

“Ne samo da ćemo insistirati na raskidu ugovora sa Rusima, već smo pokrenuli procedure koje treba da dovedu do preuzimanja akcija na osnovu zakona i ugovora o poravnanju, jep ruski partner nije poštovao njegove ključne odredbe. I u tom dijelu očekujemo podršku Skušptine“, konstatovao je Kavarić.

On očekuje da revizor ubrzo uđe u KAP i ocijenio da od Parlamenta zavisi dalji opstanak Kombinata.

“Ne postoji nijedan politički subjekt koji neće dati podršku opstanku Kombinata i veoma je važno da svi razumijemo da je ovo presudan momenat za KAP i da su naši napori usmjereni isključivo u pravcu održalja fabrike. U tom smjeru su i zaključci koje ćemo iznijeti pred Skupštinu, a koji se odnose na dosadašnje partnerstvo sa CEAK-om, formiranje kvalitetnog menadžmenta nakon preuzimanja akcija i preuzimalje mjera za rješavanje snabdijevanja električnom energijom, socijalniog aspekta i dugova, a sve u cilju održalja proizvodnje“, pojasnio je Kavarić i naglasio da je to jedini način da se izbjegne stečaj kao neželjeni scenario.

Kavarić je istakao da se mnogo polemiše o rješavanju snabdjevalja KAP-a električnom energijom, ali da su stavovi često kontradiktorni.

izvor: CdM.me / Dan

Nema rebalansa budžeta zbog KAP-a

Ministar finansija Milorad Katnić očekuje podršku Vladi za prijedloge u vezi sa Kombinatom aluminijuma Podgorica KAP.

“Veći izdaci za plaćanje garancija ne znače da će automatski biti rebalansa budžeta, ali će biti preispitivanja budžetskih pozicija“, kazao je u intervjuu Dnevnim novinama Katnić.

Prema njegovim riječima, suštinski je važno utvrditi da li postoji ekonomski interes da se nastavi proizvodnja aluminijuma u Crnoj Gori bez direktnih i indirektnih troškova za poreske obveznike ili proizvođače električne energije

Vlada se obavezala da će preuzeti plaćanje kredita Dojče banci u iznosu od 22 miliona eura, a u aprilu dolazi na naplatu i 16,3 miliona obaveza prema OTP banci.

“Preuzeti dug koji KAP ima prema Dojče banci, u iznosu od 22 miliona eura, država će vraćati prema ugovorom utvrđenoj dinamici. Shodno tome, otplata duga za 2012. godinu iznosiće oko osam miliona eura (šest miliona eura glavnice i dva miliona kamata)“, tvrdi Katnić.

Katnić je naglasio da Vlada nema namjeru da plaća nadoknadu za preuzimanje većinskog vlasništva.

izvor: CdM.me / Dnevne novine

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *