Eurozona strahuje od kreditne krize

Dodajte komentar

Strepnja od kreditne krize u eurozoni se intenzivirala, nakon što su objavljeni podaci koji pokazuju da je kreditiranje privatnog sektora od strane banaka i dalje slabo, uprkos injekcijama likvidnosti Evropske centralne banke (ECB) u do sada rekordnom iznosu.

ECB je saopštila da se u januaru rast kreditiranja privatnog sektora tek neznatno ubrzao na 1,1 posto, sa jedan posto iz prethodnog mjeseca, prenosi AFP.

Ta centralna banka zone eura je u decembru pokrenula svoju do sada najdužu operaciju povećanja likvidnosti, baš zato da bi spriječila kreditnu krizu u 17 zemalja koje kao valutu koriste euro, pa je bankama iz eurozone odobrila trogodišnje kredite u iznosu koje su tražile, a po veoma niskim kamatnim stopama.

Stotine banaka iz članica zone eura su tako pozajmile gotovo 500 milijardi eura, a za kraj sedmice je u planu i druga aukcija te jeftine gotovine.

Međutim, analitičari uglavnom smatraju da banke jednostavno skupljaju gotov novac, umjesto da ga dalje prosljeđuju u vidu kredita kompanijama i domaćinstvima, kao što se nadala ECB.

Ubrzan rast ponude novca

Od kad je počela s injekcijama likvidnosti, ECB registrira da banke iz eurozone svaki dan polažu rekordan iznos jednodnevnih depozita u tu centralnu banku, što u normalna vremena obično izbjegavaju raditi, s obzirom na nižu kamatnu stopu u odnosu na onu koju bi dobili kad bi ta sredstva pozajmili drugim bankama.

Budući da je dužnička kriza u eurozoni izazvala manjak povjerenja među bankama, one su sada sklonije tome da polažu depozite kod bezbjedne ECB, nego da kreditiraju druge banke u eurozoni.

ECB je takođe saopštila da se rast ponude novca u zoni eura, što predstavlja ključni indikator tražnje u privredi, ubrzao u januaru, nakon što je tokom prethodna tri mjeseca usporavao.

Taj takozvani indikator M3 je prošlog mjeseca porastao na 2,5 posto, nakon što je u decembru usporio na 1,5 posto.

ECB smatra indikator M3 ključnim pokazateljem inflatornih pritisaka i na osnovu njega određuje visinu kamatnih stopa.

Novačna masa M3 po teoriji obuhvata, osim likvidnih sredstava i sredstva rezervi, sredstva za doznake inostranstvu, sredstva za pokriće akreditiva i ostale ogranične depozite.

izvor: balkans.aljazeera.net

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *