Vlada: Ponuda CEAC-a neprihvatljiva, prodaja KAP-a za euro i dalje važi

Dodajte komentar

Ponuda CEAC-a Vladi Crne Gore koja se odnosi se na konverziju dugova u akcije, što nije loše za Kombinat aluminijuma ali ne odslikava realnost koja proizilazi iz njihovog neizvršavanja obaveza po osnovu Ugovora o poravnanju, saopšteno je iz ministarstva ekonomije.

Iz EnPlus grupe u okviru koje posluje CEAC danas su poručili da nijesu zainteresovani za ponudu Vlade da otkupi njihov udio za jedan euro.

Vladi su predložili da riješe problem u toj fabrici kroz  dugoročno obezbjeđenje snabdijevanja električnom energijom i konverziju dugova u akcijski kapital.

Kao što je javnosti poznato, Vlada Crne Gore je više puta nudila ruskom CEAC-u, u komunikaciji sa njegovim predstavnicima na više niova, da akcije koje CEAC ima u podgoričkom Kombinatu aluminijuma proda državi za jedan euro.

Ta ponuda još uvijek važi a kao pandan ovoj ponudi može se smatrati zahtjev koji je pravni savjetnik Savjeta za privatizaciju uputio CEAC-u a tiče se tri neplaćena računa za struju a dugovanja po osnovu računa za električnu energiju su preko 30 miliona eura.

U Ugovoru o poravnanju je to, da podsjetimo, jedan od uslova koji treba da bude ispunjen da bi se pokrenula procedura za raskid Ugovora. To je i na fonu uslova koje je, kada se pojavio indijski investitor zainteresovan za KAP, CEAC tražio da bi napustio ovu kompaniju a riječ je o cifri od 40 miliona eura. Međutim, takav zahtjev nije bio upućen Vladi Crne Gore već indijskom investitoru u pregovorima sa njima.

Kao što je Ministarstvo ekonomije više puta ponavljalo, investicije CEAC-a u KAP-u u periodu između potpisivanja Kupoprodajnog ugovora i Ugovora o poravnanju a koje se navode u izvještaju revizora su 23,7 miliona u proizvodnju i 9,6 miliona u životnu sredinu.

izvor: Bankar

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *