MOL poslovao s gubitkom od 140 miliona dolara u četvrtom kvartalu

Dodajte komentar

Mađarska naftna i gasna grupa MOL saopštila je danas da je u četvrtom tromjesečju 2011. godine poslovala s neto gubitkom od 31 milijarde forinti /142,7 miliona dolara/ zbog slabih rezultata u segmentu prerade i prodaje, dok je u istom razdoblju godinu ranije ostvarila neto dobit od 36,1 milijarde forinti.

Operativna dobit koja isključuje posebne stavke iznosila je 61,5 milijardi forinti i bila je za 27 odsto manja u poređenju s istim razdobljem godinu ranije, objavljeno je u poslovnom izvještaju MOL-a.

Gubitak u četvrtom tromjesečju MOL, između ostalog, pripisuje se segmentu prerade i prodaje koji je u tom periodu  poslovao s operativnim gubitkom od 88,8 milijardi forinta, pri čemu je na rezultate grupe nepovoljno uticalo poslovanje hrvatske naftne kompanije INA, objavile su agencije.

Na rezultate u tom segmentu poslovanja negativno su uticali i troškovi otpisa od 35 milijardi forinti, krizni porez koji je mađarska Vlada nametnula energetskom sektoru, te kazna regulatora vezana za rumunski ogranak.

“Izuzetno nepovoljna kretanja u okruženju, gotovo anulirane razlike u cijenama nafte i prekidi rafinerijske proizvodnje u Hrvatskoj stvorili su neuobičajeno snažne pritiske na profitabilnost segmenta prerade i prodaje, uz dodatni nepovoljni uticaj sezonskih trendova u četvrtom tromjesečju u 2011.”, navodi se u saopštenju MOL-a.

Segment proizvodnje i istraživanja poslovao je u zadnjem tromjesečju s operativnom dobiti od 87,4 milijardi forinti, što je za 23 odsto više u odnosu na isto razdoblje 2010. godine. U MOL-u među razlozima rasta dobiti u tom segmentu izdvajaju obnovljenu prodaju nafte i kondenzata u Hrvatskoj nakon što je u novembru ponovno pokrenut rad rafinerije u Sisku i jačanje dolara.

Time je više nego anuliran negativni učinak izostalih prihoda iz Sirije nakon objavljenog smanjenja proizvodnje u toj zemlji, analiziraju u MOL-u, prenose hrvatski mediji.

“Kako bismo zagarantovali budući rast takođe i u segmentu proizvodnje i istraživanja, cilj nam je ubrzati naše ulagačke programe i pojačati fokus na Rusiju, Kazahstan i iračku regiju Kurdistan”, kazao je izvršni direktor MOL-a Zsolt Hernadi.

Prošlu poslovnu godinu MOL je zaključio s neto dobiti od 152,1 milijarde forinti, što je za 46 posto više u poređenju s godinom ranije.

Operativna dobit koja isključuje posebne stavke iznosila je 335,2 milijarde forinti, nasuprot 336,6 milijardi u 2010., a neto prihodi od prodaje uvećani su 24 posto, na 5.341 milijardu forinti, objavio je MOL u poslovnom izvještaju za 2011.

U mađarskoj kompaniji u razdoblju od 2012.-2014. godine planiraju godišnju kapitalnu potrošnju u iznosu do dvije milijarde američkih dolara.

U 2012. očekuju dnevnu proizvodnju od 135.000 barela u “normalnim poslovnim uslovima” a od 2014. rast proizvodnje od tri do četiri posto, stoji u saopštenju MOL-a.

izvor:  banka.hr

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *